Prejsť na obsah

Prvé dni osláv prilákali tisícky Košičanov

Krásnu tradíciu už 22. ročníka osláv Dňa mesta Košice odštartovala metropola východu vo veľkom štýle. Stovky obyvateľov, ale i návštevníkov nášho krásneho mesta si vychutnávali prvé zo 70 rôznorodých podujatí, ktoré pre nich pripravilo mesto Košice. Máme za sebou slávnostný víkend, plný čarovných okamihov a stretnutí. 

Oslavy, ktorými si mesto pripomína udelenie najstaršieho mestského erbu v Európe, začali tradičným stavaním mája a nefalšovanou ľudovou veselicou na Hlavnej ulici. Tradícia stavania Májov je na Slovensku veľmi dlhá a v Košiciach si ju pripomíname každý rok. Ľudovú atmosféru navodili detské folklórne súbory, aby to mohli následne rozbaliť temperamentní košickí folkloristi zo súborov Borievka, Jahodná, Čarnica, DFS Vinica a Škvarkár. Pozornosť pútal najmä farebný sprievod mestom, ktorým kráčal i primátor Richard Raši sprevádzaný folkloristkami v ľudových krojoch. Spievajúc sa presunuli až na miesto, kde už dnes stojí, ako máj, nádherná breza. „Čo môže byť krajším začiatkom osláv, ako tancujúci a spievajúci folklórne naladení mladí ľudia, pripomínajúci nám naše tradície? Práve z tohto miesta, obklopený tým najkrajším, čo v našom meste máme Vás chcem všetkých srdečne privítať na oslavách Dňa mesta Košice a popriať množstvo vynikajúcej zábavy," prihovoril sa návštevníkom primátor.

Po dobrej tancovačke návštevníkov zaujal Trh tradičných remesiel spojený s prezentáciou výroby a predajom umeleckých výrobkov. Do minulosti nás okrem trhovníkov zaviedli aj rytieri z občianskeho združenia ViaCassa. Tí predviedli v Mestskom parku netradičnú rekonštrukcii obliehania mesta Košice vojskami poľského kráľa Jána Albrechta Jagelovského v roku 1491.

Košičanom počasie prialo i v nedeľu a spolu so svojimi ratolesťami brázdili historickým vláčikom Čermeľské údolie. Otvorenie letnej sezóny obľúbenej detskej železnice si nenechalo ujsť ani vedenie mesta v zastúpení primátora a viceprimátorov. Spoločne prestrihli pásku, zvládli „nebezpečný" prepad vlaku banditami a viceprimátor Petruško sa zhostil úlohy výpravcu. Nastúpili do jedného z vagónikov v košických farbách ťahaných 130-ročnou parnou lokomotívou Katka a odviezli sa do prímestského rekreačného areálu Alpinka, kde oslavy Dňa mesta Košice pokračovali majálesom. Tu na všetkých čakal zábavný rodinný program plný hier a súťaží a pravé indiánske mestečko.

Letnú sezónu oficiálne otvorila i košická ZOO. Jej brány slávnostne otvorila viceprimátorka Lenártová, ktorej kľúče priniesol v pazúroch impozantný orliak bielohlavý.

Fantastická zábava však gradovala i v centre mesta. Zaľúbenci si vychutnávali prvomájové bozky pod rozkvitnutou čerešňou a Miguel zaúčal do tajov ohnivej salsy. Svoj bozk si uchmatol i viceprimátor a šiel ostatným príkladom: So stovkami Košičanov sme si dnes v 1.máj vyskúšali bozkávanie pod čerešňou. Ja som sa bozkával s mojou manželkou Bol to naozaj pekný zážitok a prajem všetkým, ktorí sa majú radi, aby ich hriala láska po celý rok."

Nakoľko sa Košice hrdia titulom Európske hlavné mesto športu 2016, veľký priestor počas osláv dostali športové podujatia. Inak to nebolo ani počas prvých dní, kedy sa počas sprievodných podujatí konal maratón v aerobiku, náročný beh cez prírodné a umelé prekážky, detské cyklistické preteky, či priateľské futbalové stretnutie. 

Pestrý program v rámci Osláv Dňa mesta Košice potrvá až do 8.5. 2015. Rodiny s deťmi, mladí i starší sa v tohoročnom mimoriadne bohatom programe môžu tešiť na tradičné, ale aj celkom nové podujatia plné prekvapení. Pripravených je 30 hlavných a 41 sprievodných podujatí, v ktorých vystúpi viac ako 1700 účinkujúcich.