Prejsť na obsah

Zoznámte sa s históriou ženského basketbalu v Košiciach

Iba niekoľko dní po zisku rekordného trinásteho titulu basketbalistiek Good Angels Košice, otvorili včera v rámci osláv Dňa mesta Košice vo východoslovenskej metropole výstavu pod názvom Podkošový svet. Tá vás prevedie dejinami košického ženského basketbalu a je umiestnená na Námestí Maratónu mieru v priestoroch Východoslovenského múzea, ktoré organizuje túto prehliadku pri príležitosti titulu Európske mesto športu.

Výstava potrvá od 3. mája – 29. septembra a v rámci nej verejnosť môže vidieť vývoj ženského basketbalu a to od detských čias v medzivojnovom Československu, až po úspechy Good Angels Košice na extraligových a euroligových palubovkách. Na dôkladné zorientovanie poslúžia nielen fotografie, ale aj dresy, medaily, či vybojované poháre. V rámci otvorenia nechýbala ani torta znázorňujúca polovicu basketbalovej lopty. Krájania sa chopili košický primátor Richard Raši a generálny manažér Good Angels Košice Daniel Jendrichovský. 

Pri pohľade na všetky tieto zozbierané predmety a údaje si aj ja uvedomujemn akou náročnou cestou prešiel ženský basketbal v našom meste, pokiaľ sa dostal na samotný vrchol, na ktorom je už neuveriteľných trinásť sezón. Kým tam však zasadol, tak sa po druhej svetovej vojne musel prepracovať do československej ligy a aj o tom je táto výstava, ktorá samozrejme nezabúda ani úspechy slávnej Lokomotívy Košice zo 70-tych a 80-tych rokov dvadsiateho storočia. Verím, že túto výstavu si pozrie čo najviac ľudí a vzbudí v nich nielen spomienky, ale motivuje ich aj k aktívnemu pohybu," konštatoval košický primátor.