Prejsť na obsah

Impozantné finále osláv Dňa mesta Košice

Čím sú Košice výnimočné? Nie je to rozloha mesta, história, počet mestských častí, či priemysel, ale sú to ľudia, ktorí tu žijú. Lebo len Košičania dokážu vytvoriť takú výnimočnú atmosféru, aká bola v meste počas posledných deviatich dní. Ceny mesta sú odovzdané, guláš zjedený, loďky našli svoj prístav a my sa môžeme začať tešiť na budúcoročné oslavy Dňa mesta Košice.

Štvrtkový program vyvrcholil skutočne rockovo. Mladé košické kapely sa predviedli na 18. ročníku súťažnej prehliadky amatérskych rockových skupín Rockového Košického Kolotoča. Svoj talent počas celého dňa ukazovali študenti na dejepisných, rétorických i literárnych súťažiach škôl. Fanúšikovia športu mohli načerpať inšpiráciu na fotografickej výstave Mesto športu. 

Piatkový večer sme strávili plavbou po Benátkach. Naše gondoly však boli trošku netradičné. Medzi 22 vlastnoručne zhotovenými plavidlami bola sanitka, hokejové ihrisko, krásna labuť, či pojazdná knižnica. Predstavenie originálnych plavidiel s názvom Košické Benátky sa tento rok konalo v rekreačnej lokalite Nad jazerom. Na vodnej ploche malo svoje netradičné plavidlo i Mesto Košice. Cieľom súťaže bolo udržať sa na vode. Víťazom sa stalo plavidlo Detského domova v Podolínci. Výborná zábava a nálada trvala až do neskorého večera.

Zažili sme i skvelý program AERO moto retro show, kde sme spoločne s Košičanmi obdivovali historické lietadlá, aj autá. Nadšenci všetkých vekových kategórií sa prišli pozrieť na rekonštrukciu leteckých bojov, leteckú akrobaciu, módnu prehliadku vo Vintage style aj lietajúce repliky. Očarený prostredím ostal i viceprimátor Martin Petruško: „Aeromoto retro show mala veľký úspech pre deti aj dospelých, a ja som sa zrazu ocitol pri pohľade na tie nádherné lietadlá a autá v začiatkoch minulého storočia."

Vrátiť v čase sme sa mohli i počas prehliadky nádherných historických veteránov Cassovia retro pri Štátnom divadle. Na prehliadka asi 80-tich historických áut a 20-tich motocyklov pookriala nejedna chlapčenská duša. Pozornosť pútal najstarší rolls royce i staručké škodovky.

Prehliadka elegantných vozidiel bola len začiatkom programu významného dňa. Práve 7.mája oslavujeme Deň mesta Košice, kedy bola v roku 1369 kráľom Ľudovítom Veľkým udelená Košiciam erbová listina. Počas celého dňa bolo pripravených množstvo sprievodných podujatí, ale deň vyvrcholil slávnostným ceremoniálom, na ktorom primátor odovzdal ocenenia tým, ktorí sa podieľajú na rozvoji nášho krásneho mesta.

Ohnivou bodkou za slávnostným dňom i samotnými oslavami bol Galaprogram na schodoch pred Magistrátom mesta. Na netradičnom koncerte pod holým nebom sa stretli skvelí umelci- Jana Kirschner, Marcel Palonder, Jaroslav Dvorský, Rakby i spevácky zbor. Trošku mestskej džungle priniesli šikovní tanečníci a nádherné modelky predviedli nápadité kreácie košických módnych návrhárov. Košičania sa zabávali, tlieskali a pri efektnom ohňostroji takmer nedýchali. 

Tí, ktorí po nabitom sobotňajšom programe ešte vládali, si mohli v nedeľu vybičovať chuťové poháriky pri ochutnávaní tradičného Košického gulášu. Z priestorov Katovej bašty sa už od skorých ranných hodín šírila lahodná vôňa. V gastronomickej súťaži o najlepší guláš si zmerali sily súťažné tímy zložené z policajtov, dopravákov, športovcov, či novinárov. Odbornej porote zloženej z vedenia mesta však najviac chutil výtvor tímu z Mestských lesov, ktorí prezradili, že hlavnou ingredienciou ich guláša bolo mäsko z divej svinky. 

Druhá májové nedeľa je tradične venovaná našim mamičkám a my sme im svoju vďaku a lásku prejavili na Koncerte pre mamy, ktorý bol odkazom pre všetky mamy celého sveta. 

Športom troch generácií sa symbolicky ukončili oslavy Dňa mesta aj v oblasti športu, počas ktorých v uliciach nášho mesta športovali v duchu Európskeho mesta športu naozaj tisíce ľudí všetkých vekových kategórií.

Za úžasnú atmosféru počas celých osláv poďakoval Košičanom primátor Richard Raši: „Ďakujem Košičanom za neopakovateľne príjemnú nákazlivú atmosféru, ktorú sme si spoločne užívali v uliciach nášho mesta. Opäť raz ste ukázali, že vďaka vám sú Košice mestom na celý život."

Video z Košických Benátok si môžete pozrieť tu: https://www.youtube.com/watch?v=vVp14tnts0w&feature=youtu.be

Video z celého priebehu osláv Dňa mesta si môžete pozrieť tu: https://www.youtube.com/watch?v=sTFU7kJwgwg&feature=youtu.be