Prejsť na obsah

Veľkolepý záver filmového festivalu s hviezdnym obsadením

V košickej Kunsthalle sa v sobotu ukončil 24. Medzinárodný filmový festival ART FILM FEST. Slávnostným večerom sa skončil bohatý filmový program, ktorý počas 9 dní priniesol 15 programových sekcií so 160 filmami z 57 krajín celého sveta odpremietaných v 225 kinoprojekciách. Nové pôsobisko v metropole východu venovalo festivalu štedrý priestor pre dobré filmy a vďačného diváka. V priebehu večera boli udelené štatutárne ceny festivalu i nové festivalové ocenenie.

Vyvrcholením ceremoniálu sa stalo vyhlásenie prestížneho ocenenia Zlatá kamera. Za výnimočný umelecký prínos v kinematografii bol dekorovaný britský režisér Sir Alan Parker - mimoriadna osobnosť svetovej kinematografie, tvorca nezabudnuteľných filmov a držiteľ mnohých festivalových a filmových cien. Ocenenie úspešnému režisérovi odovzdal čerstvý laureát ceny Hercova misia Karel Roden. Pre populárneho českého herca si organizátori pripravili milé prekvapenie, ocenenie si deň pred ceremoniálom prevzal z rúk mladšieho brata Mariána Rodena a prezidenta festivalu Milana Lasicu. Roden umiestnil svoju plaketu hercovej misie do novej „Riečky slávy" na košickej Hlavnej ulici a vtipne poznamenal, že jeho misia snáď ešte nie je na konci. Historicky prvú Hercovu misiu si prevzal v stredu srbský herec Lazar Ristovski, hviezda Kusturicovho Undergroundu. Stali sa tak prvou dvojicou hereckých osobností, ktorých plakety osadili v Košiciach po presídlení Art Film Festu z Trenčianskych Teplíc do nášho mesta.

Ďalšou výnimočnou osobnosťou, ktorá si prevzala na festivale filmové ocenenie, bol uznávaný britský režisér a scenárista Stephen Daldry. Zlatú kameru si prevzal režisér kultovej snímky Predčítač v úvode festivalu z rúk svojich kolegov a dlhoročných priateľov, herca Davida Krossa a producenta Mikea Downeyho.

Na záverečnom ceremoniáli, sa odovzdávali i ocenenia Modrý Anjel pre najlepšieho herca, herečku, film, scenár a krátky film Hlavnú cenu, sošku Modrého anjela, si odniesol koprodukčný izraelsko ‑ nemecký film Juncion 48, zobrazujúci život arabskej raperskej komunity v Izraeli. V rámci českých a slovenských snímok v súťaži bodovala Já, Olga Hepnarová. Hlavná predstaviteľka Poľka Michalina Olszaňska dostala cenu za najlepší ženský herecký výkon.

Na červený koberec prišli Art Film Fest podporiť domáce aj zahraničné osobnosti z kinematografického sveta a z ostatných sfér verejného života. Po červenom koberci pred Kunsthalle sa prešli Karol Roden, Andy Hryc, Ján Greššo, Vica Kerekes, Diana Mórová, Boris Farkaš, Ján Jackuliak či Milan Lasica. Hostia festivalu sa jednoznačne zhodli na tom, že atmosféra filmového sviatku bola aj vďaka netradičným priestorom a vnímavým divákom vynikajúca. Herec Andy Hryc: "Atmosféra Košíc na mňa zapôsobila neskutočným spôsobom a myslím si, že tento festival tu má naozaj úžasnú perspektívu." Doplnili ho i mladší kolegovia, ktorí ocenili kultúrnu infraštruktúru a „feeling", ktorý sa nedá zažiť inde ako v metropole východu.

Festivalových hostí na červenom koberci osobne vítali organizátori filmového festivalu Rudolf Biermann a Peter Nágel. Festivalový týždeň v skratke zhrnuli ako obrovská radosť a spokojnosť. "Podarilo sa nám priniesť svetové hviezdy, jednu svetovú premiéru filmu, mohli sme vidieť kusy, ktoré iba nedávno zvíťazili v Cannes a Berlíne, ale aj víťazné snímky z Benátok. Festival zabezpečovalo viac ako 150 ľudí, ktorí v Košiciach položili základný kameň výnimočného podujatia," uviedol generálny manažér art filmu Rudolf Biermann.

Myšlienku priniesť filmové umenie do Košíc od začiatku veľkou mierou podporovalo vedenie mesta, na čele s primátorom Košíc Richardom Rašim „Mali sme tu úžasných hercov, vynikajúce filmy a neuveriteľnú atmosféru. Vďaka medzinárodnému filmovému festivalu získal kultúrny život v našom meste ďalší, nový rozmer," zhodnotil primátor. 

Záverečná bodka 24. Art Film Festu patrila prezidentovi festivalu Milanovi Lasicovi, ktorý symbolicky uzavrel aktuálny ročník, aby vzápätí pozval hostí a priaznivcov na nadchádzajúci jubilejný 25. ročník, ktorý sa v Košiciach uskutoční v termíne 16. - 24. júna 2017.

Video si môžete pozrieť tu: https://www.youtube.com/watch?v=51RfpVvvRq4&feature=youtu.be