Prejsť na obsah

Mesto pokračuje v revitalizácii jazera

Výrazne lepšia kvalita vody, vrátane dvojnásobne vyššej priehľadnosti, pokles množstva fosforu a najmä siníc o polovicu oproti pôvodnému stavu. Také boli vlani výsledky už po prvej aplikácii ekologickej a zdravotne neškodnej látky do vôd košického jazera. Cieľom snahy mesta o revitalizáciu obľúbenej rekreačnej lokality celomestského významu bolo dosiahnutie rovnovážneho stavu vo vodnom prostredí nádrže jazera a zaistenie kvality vody, zodpovedajúcej stanoveným parametrom pre kúpanie vo voľnej prírode. 

Vzhľadom na to, že vodná plocha jazera nebola revitalizovaná takmer 20 rokov, bolo nevyhnutné vodnú plochu zbaviť nežiaducich siníc. Mesto Košice sa tak rozhodlo urobiť minulý rok a tento rok pokračovať v osvedčenej aplikácii účinných látok, v záujme dosiahnutia rovnovážneho stavu vo vodnom prostredí nádrže jazera. Našim cieľom je aj udržanie získanej kvality vody, zodpovedajúcej stanoveným parametrom pre kúpanie vo voľnej prírode. 

Keďže výsledky doterajších analýz po minuloročnom zásahu jasne preukázali, že všetky limity v jazere sú vyhovujúce, použite špeciálnej, zdraviu ľudí, zvierat a prírode neškodnej látky, ako i spôsob jej aplikácie, sú aj tento rok identické s rokom 2015.

Ďalšia etapa eliminácie siníc sa v týchto dňoch uskutočňuje opäť pod vedením renomovaného a svetovo uznávaného odborníka na danú problematiku, prof. Blahoslava Maršálka z Masarykovej univerzity v Brne. Metóda prof. Maršálka je založená na vytvorení filtračnej vrstvy medzi vodnou hladinou a sedimentačnou vrstvou, ktorá zabráni prístupu kyslíka ku siniciam, tie odumrú a zároveň neuvoľnia (ako to býva pri mechanickom poškodení) toxíny do vody. Používa sa pritom iba vysoko ekologická látka, ktorá neškodí ľuďom, ani iným živým organizmom. Voda po jej použití ostáva nielen čistejšia, ale aj vizuálne priezračnejšia.

„Profesor Maršálek  do Košíc priniesol minulý rok unikátnu metódu, ktorú sme použili v Košiciach ako prví na Slovensku," uviedol primátor mesta Richard Raši. „Po dosiahnutých minuloročných výsledkoch verím tomu, že sa nám spoločnými silami nakoniec podarí vyriešiť dlhoročný problém tak, aby bola dobrá kvalita vody v jazere trvalo udržateľná a táto, kedysi tak vychýrená rekreačná košická lokalita, bola každé leto plná relaxujúcich ľudí."

Minulý rok odsúhlasili košickí mestskí poslanci na elimináciu dlhodobo sa premnožujúcich siníc v jazere sumu 83-tisíc, na tento rok 95-tisíc Eur. Presná výška v roku 2016 použitých finančných prostriedkov však bude známa až po aplikácii špeciálneho prípravku. 

Termíny aplikácie: 26. 6. 2016 (nedeľa – cca od 17.00 hod.), 27. 6. 2016 (pondelok – do 21.00 hod.). Monitoring vody po aplikácii: 28.06.2016 ( utorok ráno).