Prejsť na obsah

O využití príjmov z parkovania rozhodnú Košičania

Mesto Košice spúšťa od 1. júla unikátny projekt. Ako prvé mesto na Slovensku umožní, aby obyvatelia mesta s trvalým pobytom v novovzniknutých rezidentských lokalitách sami rozhodli o použití finančných prostriedkov, ktoré zaplatili za parkovacie rezidentské karty a ktoré budú príjmami mesta. 

Košickí rezidenti budú môcť od tohto dátumu posielať svoje návrhy ako využiť príjmy z parkovného na e-mailovú adresu krajsie@kosice.sk alebo poštou na Magistrát mesta Košice s označením zásielok heslom „Krajšie Košice." Stačí, ak uvedú svoje meno, adresu a číslo rezidentskej lokality, ktoré je uvedené na rezidentskej parkovacej karte. Ich návrhy budú vyhodnocované dvakrát ročne.

Tento unikátny projekt prispeje k skvalitneniu života v meste, podnieti aktivitu Košičanov a magistrát tak získa významnú spätnú väzbu od občanov, ako si predstavujú ďalší rozvoj lokality v ktorej bývajú. „Ako som už uviedol na rokovaní mestského zastupiteľstva, príjmy mesta z parkovného budú využité na rozvoj lokalít, v ktorých rezidenti bývajú, výhradne podľa ich vlastného uváženia. Môžeme ich použiť na rekultiváciu zdevastovanej zelene a rozširovanie zelených plôch, inštaláciu uzamykateľných kontajnerovísk, opravu chodníkov, skvalitnenie verejného osvetlenia, výstavbu ďalších detských ihrísk, športovísk a podobne," hovorí primátor mesta Košice Richard Raši.

Návrhy, týkajúce sa centrálnej mestskej zóny – historického jadra, bude mesto konzultovať s Krajským pamiatkovým úradom v Košiciach, vzhľadom na to, že ide o najväčšiu mestskú pamiatkovú rezerváciu na Slovensku a všetky stavebné zásahy a úpravy podliehajú súhlasu pamiatkarov.