Prejsť na obsah

Mesiac autorského čítania vstúpil do druhej polovice

Literárny festival Mesiac autorského čítania má za sebou viac ako polovicu svojich čítaní. Počas nich svoju tvorbu predstavilo tridsaťdva spisovateľov z Česka, Poľska, Slovenska Španielska a Ukrajiny a usporiadateľ projektu, Knižnica pre mládež mesta Košice, avizuje návštevu ďalších dvadsiatich ôsmich. Tí navštívia pobočku LitPark na Kukučínovej 2 v nasledujúcich dňoch, v termíne do 3. augusta 2016, kedy festival vyvrcholí.

Skvelí básnici aj prozaici

Počas literárnych večerov si svoje zastúpenie našli poviedky, romány, reportáže, komiksy aj poézia. „Posledný týždeň tu opäť boli skvelí básnici aj prozaici, držitelia prestížnych literárnych cien", informuje Iveta Hurná, riaditeľka knižnice. „Spomeniem aspoň Mariu Mercè Cuartiella, držiteľku ocenení Premi Llibreter a Premi Mercè Rodoreda a jej manžela Joana Manuela Soldevilla, ktorí spoločne vydali román o diele Julesa Verneho." Kvalitu projektu rozhodne podčiarkla účasť asi najznámejšej španielskej autorky súčasnosti, Pilar Adón, ale aj Vanessy Montfort (21.7.), držiteľky siedmych, v literárnych kruhoch veľmi považovaných ocenení ako napríklad Autor of the Year, ktorá už napísala pätnásť divadelných inscenácií, tri novely a viacero publikácií. Z domácich autorov to boli Rút Lichnerová, viacnásobná finalistka Anasoft litera, Hana Lundiaková, nominantka na cenu Magnesia Litera a v neposlednom rade Stanislava Rakús, držiteľ Ceny Dominika Tatarku a ocenenia Anasoft litera. 

Čo prinesú ďalšie festivalové dni

Literárne večery Mesiaca autorského čítania budú aj naďalej zárukou pestrosti a vysokej kvality. Ak ste ešte nestihli využiť možnosť navštíviť košické čítačky nemusíte sa obávať. „Zvučné mená budú rezonovať aj počas ďalších dní", hovorí Iveta Hurná. Určite zaujme Eduardo Moga (28.7.), básnik a literárny kritik s bohatou literárnou tvorbou, ktorý sa môže pochváliť mnohými oceneniami, napríklad cenou Latino Book Award a tiež často oceňovaná Miren Agur Meabe (27.7.), pedagogička, ktorá sa venuje prevažne poézii a literatúre pre deti a mládež. „Ďalej budú našimi hosťami napríklad Márius Kopcsay (22.7.), päťnásobný finalista Anasoft litera a Peter Getting (25.7.), spisovateľ a novinár, ktorý získal významné ocenenie, Plaketu tolerancie." Toto ocenenie udeľuje medzinárodná židovská humanistická organizácia Bnai Brith Tolerancia za pozitívny postoj a vzťah k židovskej komunite. „Spomeniem aj poľského hosťa Piotra Pazińskeho (23.7.), ktorý má na konte tri knihy a je držiteľom Európskej ceny za literatúru a prestížneho ocenenia od časopisu Polityka." Rovnako by sme sa mohli pristaviť pri každom z mien, ktoré figurujú na zozname tohtoročného festivalu. „Dá sa len konštatovať, že čo meno, to osobnosť. Naozaj každé stretnutie s týmito literárnymi špičkami garantuje nesmierny zážitok a aj preto čitateľom odporúčam, aby si ich nenechali ujsť", dodáva riaditeľka knižnice.