Prejsť na obsah

Mestom obnovené legendárne ČH-čko navštívilo za prvý mesiac vyše dvanásťtisíc ľudí

Bilancia návštevnosti na legendárnom košickom kúpalisku Červená hviezda nasvedčuje tomu, že Národná kultúrna pamiatka obnovená mestom Košice, sa opäť stáva pre Košičanov kultovým oddychovým miestom, tak ako tomu bolo pred desaťročiami. Od 1. 7. do 31. 7. 2016 totiž relaxovalo na vynovenom ČH-čku až 12 050 návštevníkov. Letná sezóna pritom ešte ani zďaleka neskončila, navyše, pre ďalšiu letnú sezónu pribudnú na kúpalisku viaceré novinky. 

Bude to detský bazén, tzv. deliaca stena do novučičkého nerezového bazéna, ktorý slúži pre vodnopólistov, športových plavcov, ale aj širokej verejnosti, a v neposlednom rade sa môžu fanúšikovia vodných športov tešiť aj na mobilnú tribúnu pre divákov.Obnova Národnej kultúrnej pamiatky, ktorá nebola verejnosti prístupná dlhých osem rokov, trvala necelých 11 mesiacov. Náročná renovácia, pri ktorej museli byť dodržané všetky požiadavky pamiatkarov, si vyžiadala celkové finančné náklady vo výške 4,4 milióna Eur. Z toho 2,4 milióna poskytlo Mesto Košice, zvyšné 2 milióny Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.

Správcom kúpaliska s moderným zázemím a technológiou na úpravu a ohrev vody v bazénoch, ktoré má po obnove kapacitu 1 200 osôb, a na relax ponúka najviac vodných plôch v Košiciach, je mestský podnik - Tepelné hospodárstvo s.r.o. Košice. Obhospodaruje aj všetky štyri bufety s občerstvením v areáli Červenej hviezdy, ktoré ponúkajú návštevníkom pestrý sortiment jedál, vrátane teplých, ako aj rôzne nápoje. Hlavným cieľom rekonštrukcie kúpaliska bolo predovšetkým zachovanie autentickosti objektov. Zrenovované boli pôvodné šatne, prevádzková budova, bazény pre plavcov i neplavcov, detský bazén, navyše pribudol hypermoderný nerezový bazén. Samozrejme, na kúpalisku nechýbajú ani rôzne hracie a športové prvky v jeho oddychovo – relaxačnej časti.

Víťazovi verejnej súťaže na zhotoviteľa stavby (Združenie Inžinierske stavby a.s. Košice -Berndorf Bäderbau SK s.r.o. Košice) odovzdalo Mesto Košice ako investor stavenisko – Národnú kultúrnu pamiatku kúpalisko Červená hviezda, dňa 19. 8. 2015. Slávnostné otvorenie kúpaliska sa uskutočnilo za účasti predstaviteľov mesta, Ministerstva vnútra SR, zhotoviteľa prác, bývalých košických vodnopólistov a ďalších hostí 1. 7. 2016. Mesto Košice vlastní v areáli zastavané plochy, nádvoria a iné plochy vo výmere vyše 7 000 štvorcových metrov, ostatné plochy, vrátane budov, vlastní ministerstvo vnútra SR.

Video zo slávnostného otvorenia kúpaliska si môžete pozrieť tu: https://www.youtube.com/watch?v=OxYf7fGipgM&feature=youtu.be