Prejsť na obsah

Primátor mesta dnes odvolal druhý stupeň povodňovej aktivity

Z dôvodu priaznivej meteorologickej a hydrometeorologickej situácie, vykonania povodňových záchranných prác, ako aj preventívnych technických opatrení zameraných na zlepšenie odtokových pomerov a odstránení nánosov, zaniklo nebezpečenstvo ohrozenia života, zdravia osôb a škôd na majetku.

Na základe uvedených skutočností a rozsahu povodňovej situácie, odvolal primátor mesta Košice Richard Raši na základe zákona Národnej rady Slovenskej republiky o ochrane pred povodňami a na základe odporúčania Povodňovej komisie mesta Košice dňa 18. 8. 2016 k 10.00 hod. na území mesta Košice II. stupeň povodňovej aktivity na povodňovom úseku Hornád č. XIV/A, a jeho prítokov – Myslavský potok, Kamenný potok, drobných vodných tokov, občasných vodných tokov v mestských častiach Košice-Pereš, Lunik IX, Myslava. 

Primátor mesta vyhlásil III. stupeň povodňovej aktivity (10. – 11. 2. 2016) na základe pretrvávajúcej nepriaznivej meteorologickej a hydrometeorologickej situácie, kedy došlo k zaplaveniu územia z dôvodu extrémnej zrážkovej činnosti na území mesta Košice v mestských častiach Košice – Pereš, Myslava, Lunik IX, vybreženiu a vyliatiu vody z vodohospodársky významného toku Myslavský potok, drobného vodného toku Kamenný potok, občasných vodných tokov, a ohrozeniu vnútornými vodami z prietrže mračien. 

Z dôvodu vybreženia a vyliatia vodných tokov mohlo dôjsť ohrozeniu životov, zdravia, majetku právnických osôb a fyzických osôb, životného prostredia a kultúrneho dedičstva, prípadne aj hospodárskej činnosti. Po odvolaní III. stupňa, ponechal primátor v platnosti II. stupeň povodňovej aktivity z dôvodu ukončenia záchranných prác, a vykonania technických opatrení na zamedzenie vzniku ďalších povodňových škôd. Počas povodňovej situácie boli vykonávané opatrenia na znižovanie rizík ohrozenia života, zdravia a majetku.

Pred vyhlásením a počas trvania III. stupňa povodňovej aktivity, kompetentní zamestnanci Magistrátu mesta Košice z Referátu CO, BOZP, PO, životného prostredia, dopravy, príslušníci MsP a ďalší, zabezpečovali hliadkovú činnosť na celom území mesta Košice. Pracovníci povodňovej komisie mesta, ako aj starostovia ohrozených mestských častí monitorovali stav vodných tokov. Primátor mesta Richard Raši, ako predseda povodňovej komisie mesta, vydal príkaz na vykonávanie záchranných prác.