Prejsť na obsah

Predstavitelia mesta spomínali na obete augusta 68

Pietnou spomienkou si včera, pri pamätníku na Hlavnej ulici, uctili predstavitelia mesta a Košičania obete vojenskej invázie z 21.augusta 1968. 

Pietna spomienka bola určená nielen pre pamätníkov agresie a násilia, ale aj pre generácie, ktoré vpád vojsk Varšavskej zmluvy do bývalého Československa a teda aj do Košíc nemohli zažiť. Po zaznení hymny Slovenskej republiky sa prítomným prihovoril primátor mesta Košice Richard Raši. „Stretávame sa na tomto pamätnom mieste, aby sme si uctili pamiatku Košičanov, ktorí zahynuli pred 48 rokmi počas dramatických augustových udalostí," uviedol v príhovore primátor Richard Raši. „Som presvedčený, že tieto obete vojenskej agresie nezomreli zbytočne, pretože položili životy za nás, za slobodu a nezávislosť. Stojíme tu i preto, aby sme si uvedomili, aké sú tieto hodnoty dôležité. Mali by sme si ich vážiť a brániť ich vždy, ak bude hroziť, že by nám ich chcel opäť niekto vziať. Rovnako, ako sa ich snažili brániť naši spoluobčania v auguste 1968," ukončil svoj prejav primátor. 

Pri príležitosti smutného výročia, položili predstavitelia mesta spoločne so zástupcami Zväzu protikomunistického odboja, Konfederácie politických väzňov Slovenska, štátnej správy a samosprávy k pamätnej tabuli s menami deviatich košických obetí vojakov vtedajšej Varšavskej zmluvy, ktorí v auguste 1968 vtrhli na územie ČSSR, kytice a vence.