Prejsť na obsah

Košické školy patria opäť medzi najlepšie

S príchodom nového školského roka si rodičia školopovinných detí často kladú otázku na akú školu svoje dieťa prihlásiť. Kvalitné vzdelanie je jedným z významných faktorov, ktoré ovplyvnia smerovanie mladého človeka na celý život. Pomôcť pri rozhodovaní kam nasmerovať budúcnosť svojho potomka, môže i aktualizované hodnotenie základných a stredných škôl inštitútom pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO). 

Inštitút už niekoľko rokov zostavuje rebríček najlepších škôl na Slovensku a letná aktualizácia výsledkov potvrdila, že školy z východu patria jednoznačne medzi najkvalitnejšie. INEKO použil pri zostavovaní rebríčkov slovenských škôl nové ukazovatele a výsledky by tak mali byť opäť o niečo presnejšie. 

Excelentný výsledok v rámci základných škôl v SR dosiahla ZŠ Krosnianska 4, ktorá svoje prvenstvo zopakovala už po tretí krát. Spokojní môžu byť aj na ZŠ L. Novomeského, škola obsadila 8. miesto a ZŠ Staničná obsadila pekné 15.miesto. Novinkou v hodnotení ZŠ je doplnenie výsledkov žiakov v Testovaní 5 za všetky predmety, v ktorých toto testovanie prebieha (slovenský jazyk, maďarský jazyk a matematika). Tieto výsledky zároveň po novom vstupujú aj do celkového hodnotenia výsledkov žiakov ZŠ. Do hodnotenia teda vstupujú: Testovania 9 (váha 60 percent), Testovania 5 (20 percent) a mimoriadne výsledky oceňované ministerstvom školstva (20 percent).

V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta je 34 plne organizovaných ZŠ. Vyšší komfort študentom priniesla aj výrazná rekonštrukcia, ktorou prešlo viacero z nich. Z úspechov košických škôl sa teší aj primátor mesta Richard Raši: „Vzdelávanie je veľmi dôležité a preto som nesmierne hrdí na košické školy, že dokázali vytvoriť zdravé tvorivé prostredie a najmä na študentov, že pochopili, že vzdelanie im otvára nové možnosti a naplno to využívajú. Všetkým šikovným študentom prajem, aby si aj pomocou poznatkov, ktoré nadobudli v škole plnili sny a naďalej naše mesto takto skvelo propagovali."

V rámci hodnotení gymnázií obhájilo vedúcu pozíciu Gymnázium na Poštovej v Košiciach. Maturanti tohto gymnázia obstáli lepšie ako žiadané bratislavské gymnáziá, či škola pre mimoriadne nadané deti. Medzi SOŠ obhájili prvé miesta Obchodná akadémia v Trnave (Kukučínova 2). Pri gymnáziách a SOŠ sa zohľadnila úspešnosť na maturitách, nezamestnanosť absolventov a mimoriadne výsledky žiakov, reprezentované objemom financií pridelených školám na základe výsledkov žiakov v súťažiach, v medzinárodných projektoch a programoch vybraných ministerstvom školstva. Novinkou v hodnotení boli doplnené údaje o pridanej hodnote. 

Pri všetkých školách INEKO berie do úvahy údaje za uplynulé štyri školské roky, pričom novšie údaje majú pri hodnotení vyššiu váhu. Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy upozorňuje, že hodnotenie výsledkov žiakov nezohľadňuje rozdiely medzi žiakmi jednotlivých škôl spôsobené inými faktormi, než je vzdelávací proces, napríklad teda rozdiely v sociálnom zázemí. Nemeria ani pridanú hodnotu školy, čiže to, aké zručnosti a vedomosti škola v danom období odovzdala svojim žiakom, preto komplexne nevypovedá o kvalite školy. 

Mesto Košice sleduje rebríček škôl od vzniku hodnotenia INEKO. Intenzívnejšie sleduje hodnotenie od roku 2014, kedy v rámci projektu „ Mesto Košice deťom" zaviedla hodnotenie škôl - „Aktívna škola" a „ Premiant školy" . Okrem ocenenia najúspešnejších žiakov, ktorí v rámci krajskej, celoslovenskej alebo medzinárodnej úrovni dosiahli vo vedomostných a umeleckých súťažiach, olympiádach a prehliadkach popredné umiestnenia, mesto na základe kritérií vytvára rebríček najúspešnejších základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

3 najúspešnejšie školy ocenené titulom „ Aktívna škola „ za školský rok 2015/16:

1.miesto ZŠ Krosnianska 4

2.miesto ZŠ Staničná 13

3.miesto ZŠ Bruselská 18