Prejsť na obsah

Košice zažili veľkolepý Európsky týždeň športu

Európsky týždeň športu (ETŠ) organizovaný Európskou komisiou a Národným športovým centrom má na Slovensku za sebou svoj druhý ročník. Oficiálny otvárací ceremoniál odštartoval v sobotu 10. septembra v Košiciach a svojou prítomnosťou ho poctili také osobnosti ako bývalý francúzsky futbalista a majster sveta Christian Karembeu, či slovenská strelkyňa a členka Medzinárodného olympijského výboru Danka Barteková. 

„Som veľmi rada, že som mohla otvoriť spoločne s ďalšími členmi Európsky týždeň športu. Práve takéto akcie správne namotivujú ľudí, aby sa nebáli a vyskúšali si rôzne aktivity. Pritom netreba veľa, trebárs iba vymeniť výťah za schody, alebo bicyklovať, či behať," uviedla Barteková. Pre známeho Francúza mala návšteva Slovenska špecifickú príchuť, keďže štrnásť rokov bol ženatý so Slovenskou Adrianou Sklenářikovou. „Na Slovensku som bol viackrát, no poznal som iba Banskú Bystricu. Teraz som však mal možnosť vidieť, že Košice sú úžasné a krásne mesto. Vďaka futbalu som sa dostal do rôznych krajín a môžem povedať, že šport nepozná rozdiely a má obrovskú moc spájať ľudí bližšie k sebe," povedal svetový šampión z roku 1998.

Obaja ambasádori podujatia otvorili ETŠ pri Immaculate spoločne s komisárom Európskej únie pre kultúru a šport Tiborom Navracsicsom, ministrom školstva SR Petrom Plavčanom, bývalým prezidentom SR Rudolfom Šusterom a primátorom mesta Košice Richardom Rašim. „Košice boli vybraté preto, že v minulom ročníku v našom meste športovalo najviac športovcov na počet obyvateľov z celej Európy. Urobili sme absolútny rekord a preto nám pripadla česť zahájiť Európsky týždeň športu 2016 práve tu v Košiciach. Ide o športovanie všetkých – detí, strednej generácie a seniorov. Zapojiť sa mohli teda športovci bývalí, súčasní a nešportovci," konštatoval primátor Richard Raši. 

Podpora športu a fyzickej aktivity v celoeurópskom meradle je iniciatívou Európskej komisie a hlavné podujatie ETŠ 2016 bolo naplánované na 15. septembra v belgickom Bruseli. Hlavnou témou kampane je heslo #BeActive, ktoré vyzýva na aktívny pohyb nielen v danom týždni, ale pravidelne. Iniciatíva sa zameriava na všetkých bez ohľadu na vek, vzdelanie či úroveň trénovanosti. Slovensko bolo jednou z 31 krajín zapojených do ETŠ, ktorý mal v 78 mestách a obciach evidovaných 150 podujatí s 90 050 účastníkmi. V Košiciach sa konalo spolu 45 športových podujatí, čo je až 30 percent všetkých podujatí na Slovensku. V celej Európe to bolo 14 205 podujatí s viac ako miliónom účastníkov. 

Súčasťou otváracieho ceremoniálu bola retro spartakiáda a tanečný flashMove, ktorý sa konal vo všetkých európskych mestách naraz. Košičania si mohli počas týždňa bohatého na športové udalosti odbehnúť 4,2 km dlhý Marathon Warm Up Run priamo v uliciach mesta, aktívne sa zapojiť do Športovej olympiády seniorov, plaveckej 24 hodinovky, 3-2-1 Night triathlonu, Svetového dňa zhybov (Pull up day), ktorý mal spoločne s Olympijská kvapkou krvi aj charitatívny rozmer, farebného behu určeného pre všetky vekové kategórie pod názvom Crazy Colors, či zdarma využiť jednodňový štartovací vstup do vybraných posilňovní mesta. Festival gymnastiky a tanca dokonca prilákal 350 účastníkov všetkých vekových kategórií.

Obyvatelia mesta, ale i jeho návštevníci si mohli vychutnať jazdu retro bikov, taktiež na Hlavnej ulici pri Urbanovej veži skoky na bicykloch, snowboardoch a lyžiach do vzduchového vankúša, exhibičný zápas legiend košického futbalu, ale aj premiérový KOŠICE JBL JUMP FEST 2016 - atletické preteky v centre mesta v skokoch do diaľky a trojskoku a to aj so sestrami Danou a Janou Velďákovými, ako i ďalšími účastníkmi OH v Riu 2016. 

Okrem iného mohli byť i svedkami inaugurácie poštovej známky pri príležitosti titulu „Košice - Európske mesto športu 2016". V rámci nej sa mohli stretnúť s olympionikmi pochádzajúcich z Košíc, ktorí boli i vyobrazení na známkach - Igorom Libom, Stanislavom Semanom, Antonom Švajlenom, Jozefom Plachým, Štefanom Veselovským a Vincentom Lukáčom. Mesto Košice usporiadalo i najväčší nábor do športových klubov pod názvom Objav svoj šport I. a II., aby tak pomohlo rodičom pri výbere najlepšieho športu pre ich dieťa. 

Košický primátor Richard Raši v sobotu 17. septembra v areáli Olympia v MČ Košice – Sídlisko Ťahanovce odovzdal poďakovania predstaviteľom štrnástich najaktívnejších športových klubov, školám, spoločenským organizáciám pôsobiacim v danej MČ, ktoré sa významne pričinili o získanie titulu „Najaktívnejšia mestská časť Európskeho mesta športu Košice 2016". „Aj vďaka vám všetkým sú Košice čoraz viac v pohybe a právom sa pýšia titulom Európske mesto športu 2016. Práve v Európskom týždni športu sme ukázali športujúce Košice celej Európe a môžeme byť na seba naozaj hrdí,"

ETŠ sa začal v sobotu 10. septembra slávnostným otvorením v Košiciach a potrvá do 2. októbra 2016. Na Slovensku trval do 17. septembra.