Prejsť na obsah

Zoo Košice pripravila pre návštevníkov množstvo jesenných noviniek

Začiatkom školského roka prišla Zoologická záhrada Košice s novou ponukou programov. Kým v lete návštevníci využívali v hojnej miere najmä zážitkové programy, od septembra Zoo ponúka nové vzdelávacie projekty.

Programy pre základné a stredné školy sú tematicky zamerané na šelmy, vtáky, primáty, plazy, obojživelníky , ale aj na etológiu. Pracovníci Zoo však mysleli aj na tých najmenších. Pre deti z materských škôl pripravili program s témou: Na babičkinom dvore. Nielen pre škôlkarov , ale aj rodiny s malými deťmi sú v areáli ZOO k dispozícii dve vzdelávacie zóny, „Motýlik" a „Chrobáčik", v ktorých nechýbajú ani interaktívne tabule. Obe zóny sú výstupom projektu Ohrozené druhy zvierat v Zoo Košice, na ktorý získala zdroje z Environmentálneho fondu.

Za sumu viac ako 20- tisíc eur zrekonštruovala zoologická záhrada vzdelávaciu miestnosť a priľahlú knižnicu. Vo vzdelávacej miestnosti pribudli moderné vitríny s priestorom pre dermoplasty a časti kostier zvierat, ktoré slúžia ako názorná ukážka. V enviromiestnosti sú nainštalované aj posuvné multifunkčné tabule, dataprojektor a nové akváriá. Na realizáciu projektu nadväzovali dve súťaže – fotografická a výtvarná, práve v týchto dňoch začala porota s hodnotením prác a výberom výhercov, ktorých Zoo vyhlási na oslavách Svetového dňa zvierat, 1. októbra. Návštevníci košickej zoologickej záhrady sa už teraz môžu tešiť aj na nové mapy, ktoré pribudnú v areáli Zoo. Nový priestor na výučbu, ktorý ponúka 50 miest, získala Zoo priamo v centrálnej časti areálu, úpravou bývalého reštauračného zariadenia. Miestnosť pomenovaná „Himaláje" už našla svoje využitie na zasadnutí marketingovej a vzdelávacej komisie Únie českých a slovenských zoologických záhrad v prvej polovici septembra. Členovia komisie privítali možnosť zúčastniť sa aj na slávnostnom otvorení výstavy 30 sezón Zoo Košice, ktorá je inštalovaná v historickej budove Východoslovenského múzea. Výstava predstavuje históriu ZOO od zrodu myšlienky založiť záhradu, až po jej súčasnosť. Návštevníkov výstavy čaká nielen množstvo historických informácií, ale aj archívne dokumenty, ktoré siahajú až k samotným začiatkom existencie Zoo. Časť výstavy je venovaná osobnosti svetovej zoológie a zakladateľovi safari vo Dvore Králové, Ing. Josefovi Vagnerovi, CSc. Na výstavu, ktorá potrvá do konca októbra, môžu záujemcovia uplatniť výhodné vstupné v podobe jednej vstupenky do ZOO aj do Východoslovenského múzea. V rámci výstavy sa žiaci škôl môžu dozvedieť aj o zaujímavej ponuke. Dvakrát do týždňa, vždy v utorok a vo štvrtok im totiž Zoo dáva príležitosť dotknúť sa živých zvierat – plazov, a zúčastniť sa na odbornej prednáške.

Zoo nezabúda ani na mesiac venovaný seniorom. Pre skôr narodených návštevníkov pripravila počas októbra akciu s názvom „Šťastné pondelky pre seniorov", v rámci ktorých majú 50-percentnú zľavu na vstupnom.

Košická Zoo zaznamenala úspechy aj na chovateľskom poli. V areáli „Afrika" pribudli dvojčatá antilopy „Nilgau pestrý", ktoré majú necelé tri týždne. Najnovším prírastkom je mláďa zebry. Postaral sa o to pár zebier Chapmanových - samica „Alma" a samec „Bruno". Najmladšia zebrička je jeho štvrtým potomkom. Samica „Alma" sa narodila v košickej Zoo v roku 2005, samec Bruno, ktorý prišiel do Košíc v roku 2010, má deväť rokov. Pochádza z belgického Safari „Monde Sauvage". V súčasnosti sú matka a mláďa v oddelenej ubikácii, ale ak počasie dovolí, návštevníci ich budú môcť vidieť aj vo vonkajšom výbehu.

Posledný prírastok je 14-tym mláďaťom, ktoré sa narodilo v našej Zoo v skupine zebier Chapmanových. Pribudlo do šesťčlenného stáda, ktoré tvoria štyri dospelé samice, žrebec „Bruno" a dvojročný samec , takisto potomok „Almy" a „Bruna".