Prejsť na obsah

Zažite s nami čarovnú atmosféru „Festivalu Svetlonosov“

Výstava tekvíc (Svetlonosov), živé rozprávkové postavičky, či tvorivé jesenné dielne sú len malou časťou z bohatého programu „Festivalu Svetlonosov", ktorý premiérovo pripravilo mesto Košice pre všetkých Košičanov. Festival odštartuje v nedeľu (30. 10. 2016) o 14.00 hod., v Mestskom parku, a návštevníci sa môžu tešiť na veci doposiaľ nevídané. 

Svetlonos je predmet vydávajúci či vyžarujúci svetlo, alebo svetielkujúci predmet. Kedysi dávno sa v období okolo dušičiek vyrezávali tekvice aj na Slovensku. Boli to však tie, ktoré poznáme od našich starých mám a do dnes z nich šikovné gazdiné robia chutné prívarky. Vyrezávať z týchto tekvíc bolo však ich pre podlhovastý tvar veľmi náročné, preto sa zväčša vyrezali iba oči, ústa a nos, aby cez ne vychádzalo a žiarilo svetlo, ktoré malo ochrániť dom pred zlými silami. Svetlonos je ale aj rozprávková bytosť, ktorá v tme strašila a mátala ľudí. Oba tieto „významy" chcú organizátori práve na prvom košickom „Festivale Svetlonosov" spojiť, a založiť tak tradíciu podujatia, ktoré má rýdzo slovenské korene. 

Mestský park, aj vďaka podujatiam mesta Košice, patrí medzi vyhľadávané obľúbené lokality na oddych a zábavu. Centrom festivalu bude okolie veľkej fontány s vystavenými Svetlonosmi, ktorých do parku prinesú deti so svojimi rodičmi. Obyvateľov mesta budú čakať aj tvorivé dielne s jesennými motívmi, vrátane priestoru pre štýlové fotografie. Od fontány potom povedie cesta pre sprievod masiek k jednotlivým súťažným stanovištiam, a možno i do pešej zóny a späť. Mestský park bude príjemne vysvietený tak, aby dodával celému parku čarovnú rozprávkovú atmosféru. 

A na čo všetko sa teda môžu návštevníci festivalu tešiť? V ponuke je už spomínaná veľká výstava „Svetlonosov", tvorivé jesenné dielne, tematické maľovanie na tvár a trblietavé maľovanie, atraktívne fotenie s tekvicovým pozadím, živé rozprávkové postavičky, sprievod Svetlonosov s animátormi v kostýmoch, a rôzne zábavno-súťažné stanovištia.











Prílohy

1. PDF 738,37 KB Bez názvu