Prejsť na obsah

To najlepšie z Európy v metropole východného Slovenska

Slovensko bude na tri dni centrom tanca. Od 28. do 30. októbra 2016 hostia Košice Majstrovstvá Európy v tanečnom športe na vozíčku. Dejiskom prestížneho podujatia bude Spoločenský pavilón.

Počas troch dní by sa podľa odhadov malo v Košiciach predstaviť približne 130 súťažiacich z 15 krajín. Hoci Slovenský paralympijský výbor má dlhoročné skúsenosti s organizovaním podujatí na najvyššej úrovni, európsky šampionát v tanečnom športe na vozíčku bude u nás po prvý raz. Keďže Košice sú slovenskou metropolou tanca, voľba dejiska šampionátu bola od začiatku jasná. „Na príprave tohto podujatia sme pracovali niekoľko rokov. Prvý impulz prišiel od nášho úspešného tanečníka Petra Vidašiča, ktorý je spolu s Helenou Kašickou majstrom sveta v tomto športe. Na základe toho sme sa rozhodli podať kandidatúru a potom nasledoval naozaj dlhodobý proces. Som rád, že šampionát bude u nás," hovorí predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš. 

Najväčšie očakávania budú od spomínaného najúspešnejšieho tanečného páru Helena Kašická – Peter Vidašič z košického klubu TK Ellegance. Majstrov sveta i Európy čaká na domácej pôde obhajoba titulu. Na ostatnom šampionáte skončili v štandardných a latinskoamerických tancoch na druhom mieste, v kategórii LWD 1 Freestyle sa stali majstrami Európy. „Obhajoba titulu je vždy náročná, sú však našim najúspešnejším párom a ja verím, že sa im povestná čerešnika na torte v podobne zisku zlata na domácej pôjde podarí," povedal Ján Riapoš. 

Pre Slovensko je rok 2016 výnimočný. Okrem toho, že sme predsedníckou krajinou Rady Európy, práve Košice sa hrdia titulom Európske mesto športu. "Aj toto významné medzinárodné podujatie zvýrazňuje základný cieľ nášho projektu – sprístupniť športové akcie a pohybové aktivity všetkým ľuďom bez rozdielu. Som presvedčený o tom, že Majstrovstvá Európy v tanečnom športe na vozíčku 2016, organizované v našom meste, nám môžu veľmi napomôcť v tomto úsilí. Som vďačný všetkým, ktorých zásluhou bolo toto podujatie zaradené do bohatého a pestrého programu Európskeho mesta športu 2016," tvrdí primátor hostiteľského mesta Richard Raši, ktorého doplnil Ján Riapoš: „Košice sú tanečné mesto, je tu vyspelé publikum. Verím, že kvalitní súťažiaci v tanečnom športe na vozíčku sú najlepšou pozvánkou pre všetkých divákov." 

Okrem Slovenského paralympijského výboru a Mesta Košice sa bude na organizácii najvýznamnejšieho podujatia v Európe podieľať aj Medzinárodný paralympijský výbor. Práve ten zabezpečí prenos cez medzinárodný internetový televízny kanál.

PROGRAM PODUJATIA

Piatok - 28. októbra 2016 

Duo Standard Class 1 

Duo Standard Class 2

Sobota - 29. októbra 2016

Combi Standard Class 1 

Combi Standard Class 2 

Duo Latin Class 1+2

Combi Freestyle Class 1 

Nedeľa - 30. októbra 2016

Womens Single Freestyle Class 1+2

Combi Latin Class 1

Combi Latin Class 2

Show of Champions

Súťaže sa začínajú každý deň o 11.00 hod.