Prejsť na obsah

Základná škola, Staničná 13, Košice

Základná škola Staničná 13 v Košiciach hostiteľom nadnárodného projektového stretnutia v projekte Erasmus+

Základná škola Staničná 13 v Košiciach realizuje v rokoch 2016 - 2018 projekt v programe Erasmus+ pod názvom Invent an Ideal School through a European Experience".

Cieľom tohto strategického partnerstva v oblasti školského vzdelávania je výmena vzájomných skúseností zapojených škôl v oblasti vzdelávacích systémov, uplatňovanie inovácií a nadobudnutých poznatkov, ich následná modernizácia a skvalitnenie vzdelávania. Projektové aktivity sú zamerané na rozvoj kľúčových kompetencií žiakov potrebných pre celoživotné vzdelávanie (komunikácia v cudzom a materinskom jazyku, digitálne kompetencie, spoločenské a sociálne kompetencie, kultúrne povedomie a vyjadrovanie, prezentačné zručnosti, tímová spolupráca a rozvoj kritického myslenia). Záverečným výstupom realizácie projektu bude model ideálnej školy navrhnutý účastníkmi projektu, ktorý bude zahŕňať osvedčené princípy jednotlivých školských systémov zapojených škôl, zohľadňujúce potreby moderných mladých Európanov.

Prvou z aktivít v tomto projekte bolo nadnárodné stretnutie členov projektového tímu, ktoré sa uskutočnilo v Košiciach v dňoch 7. - 11.11. 2016. Hostiteľom stretnutia bola Základná škola Staničná 13 v Košiciach, ktorá je koordinátorom projektu.

Každú partnerskú školu (z Francúzska, Poľska, Španielska a Talianska) zastupovali dvaja školskí koordinátori.

V priebehu stretnutia vypracovali účastníci plán projektových aktivít, plán manažmentu kvality, dohodli sa na postupoch riadenia a implementácie projektu, na realizácii vzdelávacích aktivít v každej partnerskej škole a na spôsobe šírenia výsledkov projektu. Počas prvého dňa si hostia prezreli priestory hostiteľskej školy, stretli a porozprávali sa so zamestnancami a žiakmi školy. Už od prvého dňa sa inšpirovali mnohými nápadmi, ktoré plánujú zaviesť vo svojich školách. V programe stretnutia bola aj návšteva málotriednej školy vo Veľatoch v okrese Trebišov. O výhodách a nevýhodách tohto špecifického typu školského zariadenia, spôsobe riadenia a organizácie mali možnosť diskutovať s riaditeľkou a zároveň učiteľkou 1.-3. ročníka, Mgr. Ingrid Rusňákovou.

Počas pobytu v Košiciach prijala zahraničných hostí v historických priestoroch Starej radnice viceprimátorka MUDr. Renáta Lenártová. Vo svojom príhovore predstavila metropolu východu ako mesto kultúrneho, spoločenského a športového života. Zároveň vyjadrila poďakovanie riaditeľke Základnej školy Staničná 13, PaedDr. Eve Pillárovej, za zapojenie sa do medzinárodného partnerstva škôl v projekte Erasmus +, vďaka ktorému získala škola príležitosť spolupracovať s Európskymi školami, vzájomne sa inšpirovať a odovzdať si praktické skúsenosti.

Zahraniční hostia navštívili počas svojho pobytu nielen južnú časť Zemplína, ale prezreli si aj centrum Košíc so všetkými pamätihodnosťami, ktoré ponúka a na vlastné oči sa mohli presvedčiť o tom, že Košiciam právom patrí niekoľko prvenstiev. Je isté, že sa do Košíc v priebehu dvoch rokov ešte vrátia, pretože Základná škola Staničná 13 bude hostiť žiakov a učiteľov z partnerských škôl počas vzdelávacej aktivity v novembri 2017.

Mgr. Darina Lopatníková
koordinátorka projektu Erasmus+