Prejsť na obsah

Mesto Košice bude žiadať od Transparency International Slovensko vysvetlenie

Mesto Košice má vážne pochybnosti o objektívnosti hodnotenia zo strany Transparency International Slovensko (TIS) a preto požiada listom túto organizáciu, aby nám bolo vysvetlené, ako TIS postupuje vo svojom hodnotení transparentnosti, keďže mesto Košice dodržiava všetky zákonné ustanovenia vo zverejňovaní informácií, nerobí veci menej správne ako pred rokom, komunikuje otvorene s verejnosťou, aktívne a denne informuje širokú verejnosť o aktivitách mesta a riešených problémoch, o dianí v Košiciach je publikovaných v porovnaní s inými mestami neporovnateľne viac informácií a samospráva mesta je pod takým intenzívnym tlakom záujmu obyvateľov, aktivistov a masmédií, ako azda žiadne iné mesto na Slovensku. A napriek všetkým týmto skutočnostiam kleslo mesto Košice v rebríčku transparentnosti. Bude nás preto detailne zaujímať, akú metodiku využíva TIS, akú váhu dáva jednotlivým kritériám a z akých zdrojov získava informácie, na základe ktorých zostavuje rebríček stovky najväčších samospráv na Slovensku.

Ako príklad pochybností o objektívnosti hodnotenia TIS uvádzame výhrady k hodnoteniu jednej z oblastí: Oblasť VII – Byty a sociálne zariadenia. TIS mestu Košice preukázateľne v tejto oblasti svojím neobjektívnym hodnotením poškodila. V tejto súvislosti možno len úsmevne pôsobí výhrada k používaniu odborných pojmov zo strany TIS, pretože asi nechcela v tejto oblasti hodnotiť sociálne zariadenia, čiže toalety, ale zariadenia sociálnych služieb. 

VII.7. 

Poskytuje samospráva na internetovej stránke možnosť požiadať o pridelenie miest v jej sociálnych zariadeniach (vrátane zaslania príslušnej dokumentácie) online? (0,25 b.)

Mesto Košice má v hodnotení 0 b.

K hodnoteniu máme námietky, pretože mesto Košice v rámci projektu OPIS – Elektronizácia služieb mesta Košice takúto možnosť má. 

VII.16. 

Je na stránke zverejnený zoznam sociálnych zariadení, ktorých zriaďovateľom je samospráva, vrátane odkazov na ich internetové stránky? (0,4 b.)Mesto Košice má v hodnotení 0 b.

K hodnoteniu máme námietky, pretože na stránke www.kosice.sk sa nachádza odkaz na register KSK, v ktorom sú uvedené všetky zariadenia sociálnych služieb http://www.kosice.sk/clanok.php?file=social_soc_sluzby.htm - adresár zariadení sociálnych služieb. Súčasne na www.kosice.sk je aj odkaz (v časti mestské podniky) na stránky PSC a SSPmK, ktorých zriaďovateľom mesto. Tiež je na našej stránke uvedený aj zoznam ZOS, ktorých zriaďovateľom sú MČ http://www.kosice.sk/article.php?id=13995 

Všetky spomínané informácie a odkazy sú na stránke mesta dlhodobo a trvalo zverejnené. 

VII.17. ´

Sú na stránke zverejnené informácie o počte voľných miest v sociálnych zariadeniach? (0,3 b.)

Mesto Košice má v hodnotení 0 b.´

K spôsobu vyhodnotenia máme námietky, pretože mesto Košice má v bode VII.8.,čo je zverejnenie registra/elektronickej evidencie žiadostí (poradovníka) pri prideľovaní miest v jej sociálnych zariadeniach s možnosťou sledovať stav žiadostí (Na internetovej stránke samosprávy alebo sociálneho zariadenia) pridelený plný počet, čo je 0,25 b. Z uvedeného jednoznačne vyplýva, že ak má mesto poradovník čakateľov, nedisponuje voľnými miestami v zariadeniach. Podľa nášho názoru tento spôsob hodnotenia nie je korektný, pretože žiadna samospráva nemôže mať v oboch ukazovateľoch plný počet bodov.

VII.18.

Sú na stránke zverejnené informácie o možnostiach a pravidlách získania miesta v sociálnych zariadeniach, ktorých zriaďovateľom je samospráva? (0,3 b.)

Mesto Košice má v hodnotení 0 b.

K vyhodnoteniu máme námietky, pretože mesto Košice má zverejnené pravidlá na svojej internetovej stránke: http://www.kosice.sk/article.php?id=13995 Všetky spomínané informácie a odkazy sú na stránke mesta dlhodobo a trvalo zverejnené.