Prejsť na obsah

Blíži sa termín podávania daňových priznaní

Do konca tohto mesiaca, teda do 31. januára sme povinní podať priznanie k dani z nehnuteľností, k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje.

Týka sa to všetkých, ktorí získali nehnuteľnosť v minulom roku, a to kúpou, darom, rozhodnutím súdu, dedením a podobne. Rovnako je to pri psíkoch, ktoré ľudia vlani nadobudli, ale doteraz nepriznali. Sadzba dane za psa v bytovom dome je 40 EUR, v rodinnom dome 10 EUR.

Ak ste nadobudli nehnuteľnosť dedením v priebehu roka, daňová povinnosť vám vzniká prvým dňom mesiaca nasledujúceho po dni, v ktorom ste sa stali vlastníkom nehnuteľnosti.

Uplatniť si môžete aj zníženie dane, príp. oslobodenie od dane, stihnúť to však musíte do 31. januára, inak nárok na zľavu zaniká. Nárok na zníženie dane je potrebné uplatniť si v daňovom priznaní na to zdaňovacie obdobie, na ktoré vám prvýkrát vzniká nárok na zníženie alebo oslobodenie.

Zníženie dane z bytu mesto poskytuje napr. ľuďom v hmotnej núdzi ale tiež osobám nad 70 rokov, ak daný byt alebo dom slúžia na ich trvalé bývanie. Za psa zaplatíte menej, ak ste si ho vzali z útulku, ale zľavu si môže uplatniť aj osoba s ťažkým zdravotným postihnutím.

Pre občanov sú k dispozícii Kancelárie prvého kontaktu pre dane na štyroch pracoviskách. Jedno pracovisko je určené pre komunálny odpad. Navštíviť ich môžete každý deň od 8.00 hod.

Viac informácií ako aj tlačivá na podanie daňových priznaní nájdete na web stránke mesta:

http://www.kosice.sk/clanok.php?file=servis_dane2017.htm