Prejsť na obsah

O počte mestských častí v Košiciach sa bude naďalej rozhodovať v Bratislave

Návrh primátora mesta Košice Richarda Rašiho na vydanie zákona, ktorým by sa zmenil zákon o meste Košice vo vzťahu k redukcii počtu mestských častí, podporilo včera 69 zo 138 hlasujúcich poslancov. Chýbal tak jediný hlas, aby mohli o znížení počtu mestských častí rozhodovať zástupcovia Košičanov v mestskom parlamente.

„Prekvapilo ma, že bez racionálneho zdôvodnenia nepodporili návrh zákona viacerí poslanci strany Most-Híd. Spôsobili tak zakonzervovanie súčasného stavu, čiže 22 mestských častí s 22 starostami, s poslancami 22 miestnych zastupiteľstiev a s aparátmi 22 miestnych úradov. Som presvedčený o tom, že Košičania očakávajú zmenu a zredukovanie výdavkov na financovanie neúmerne vysokého počtu mestských častí, ktoré stoja ročne 7,6 milióna eur. 1,8 milióna eur dostávajú každý rok volení zástupcovia v mestských častiach (starostovia a poslanci) a 5,8 milióna eur sú každoročné výdavky na chod miestnych úradov. Znížením ich počtu sme mohli ušetriť finančné prostriedky na riešenie každodenných problémov obyvateľov nášho mesta. Dopadlo to žiaľ tak, že Košice ostávajú smutným rekordérom v počte mestských častí," hovorí Richard Raši.

Návrh zákona sa opieral nielen o prevažujúcu verejnú mienku, ale aj o odborné názory komunálnych ekonómov, podľa ktorých veľký počet mestských častí rozbíja koncepciu rozvoja mesta a jej realizáciu v praxi. Je zrejmé a praktické skúsenosti to dokazujú, že čím je viac menších jednotiek, tým ťažšie je možné efektívne organizovať rozvoj mesta.

Novela zákona o meste Košice, ktorej predložením poverili R. Rašiho poslanci Mestského zastupiteľstva v Košiciach uznesením z 12. decembra 2016, mala presunúť zodpovednosť za rozhodnutie o optimalizácii fungovania košickej samosprávy z celoslovenskej úrovne na úroveň volených zástupcov Košičanov. „Poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí majú mandát od Košičanov, by mali rozhodnúť aj o riešení dlhoročného problému - vysokého počtu mestských častí. O to viac ma mrzí, že tí, ktorí by odvahu na takúto zásadnú zmenu nikdy nenašli, návrh zákona v Národnej rade SR nepodporili," dodáva R. Raši.