Prejsť na obsah

Na kontrolnom dni dnes odznelo, že križovatku VSS budú rekonštruovať asi štyri mesiace

Primátor mesta Richard Raši sa dnes (20. 2. 2017) počas kontrolného dňa na stavbe 2. etapy modernizácie košických električkových tratí pýtal aj na „generálku" križovatky VSS..

Na UČS 13 „Obratisko Botanická záhrada" ako aj v ostatných úsekoch stavby pracujú ľudia i mechanizmy naplno.

Na obratisku sú osadené stožiare trakčného vedenia, pričom všetky, okrem jedného (z dôvodu podzemného kábelovodu) sú situované mimo chodníka tak, ako si to žiadali obyvatelia priľahlých domov. Stavbári majú zdemontovaný koľajový zvršok, robia na koľajovom spodku, zrealizovali prekládku plynu, vykopali káblové šachty.

Žiadne výrazné problémy nie sú ani pri výstavbe nových meniarní, v súvislosti s UČS 13 má už EUROVIA SK k dispozícii dokonca aj koľajové výhybky.

„Stavbári sa dnes netajili tým, že im dlhotrvajúce mínusové teploty v uplynulých týždňoch narobili problémy, a zapríčinili na stavbe časový sklz," uviedol primátor. „ Generálny riaditeľ spoločnosti Eurovia, ktorá je zhotoviteľom diela pán Róbert Šinály ma však ubezpečil, že termíny ohľadom jednotlivých stavebných objektov sa síce možno poposúvajú, avšak na celkový harmonogram prác to nebude mať žiadny vplyv."

V týchto dňoch sa objavili v médiách informácie, ktoré súvisia s chystanou celkovou uzáverou križovatky VSS. Košičanov zaujíma predovšetkým to, ako bude riešená v danej lokalite doprava. Autorom projektu predpokladaného dočasného dopravného značenia i obchádzkových trás je dopravný expert, Ing. Pavel Titl, momentálne zhotoviteľ diela čaká na finálne odsúhlasenie Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

„Ani keby sme neviem ako chceli, nemôžeme križovatku robiť čiastkovo, lebo je tam neuveriteľná spleť inžinierskych sietí, výhybiek a iných vecí," zdôraznil R. Šinály. „Podľa harmonogramu, ktorý sme predložili objednávateľovi, práce by mali trvať približne štyri až päť mesiacov. Keďže je nám ale jasné, že ide o jednu z najkľúčovejších križovatiek v meste, budeme sa snažiť urobiť všetko tak, aby bola otvorená skôr."

Podľa Šinályho, križovatka VSS je skutočne už v takom zlom stave, že jej generálna rekonštrukcia je doslova nevyhnutná.

Video si môžete pozrieť tu: https://youtu.be/MarMrbKpq4Q