Prejsť na obsah

Základná škola Staničná 13, Košice

Vzdelávacia aktivita žiakov ZŠ Staničná 13 v projekte Erasmus+ v Taliansku

V dňoch 1. - 9.2.2017 sa žiaci Margaréta Oratorová zo 7.B, Sophia Spišáková a Michal Varga z 8.A v sprievode Mgr. Jany Matisovej, špeciálnej pedagogičky a Mgr. Dariny Lopatníkovej, učiteľky anglického jazyka, zúčastnili vzdelávacej aktivity v projekte Erasmus+ v juhotalianskom mestečku Sala Consilina. Škola IC Camera privítala okrem slovenskej výpravy aj žiakov z ostatných partnerských škôl vo Francúzsku, Poľsku a Španielsku so sprevádzajúcimi učiteľmi. Sedemdňový program zahŕňal nielen účasť na vyučovacích hodinách a realizáciu projektových aktivít, ale aj návštevu okolitých historických miest, či množstvo zaujímavých voľnočasových aktivít.

Medzinárodné podujatie otvoril slávnostným príhovorom riaditeľ hostiteľskej školy pán Pietro Mandia, ktorý vyzdvihol myšlienku európskej spolupráce a jej prínos pre miestnu školu, ktorá je do medzinárodného projektu zapojená po prvý krát. Po príhovore riaditeľa sa prítomní započúvali do melódie, ktorú skomponoval Ludwig van Beethoven pre verše Schillerovej „Ódy na radosť". Vyjadruje v univerzálnom jazyku hudby ideály slobody a solidarity, ktoré sú spoločné pre celú Európu. Talianski žiaci si pod vedením svojich učiteľov pripravili pre svojich hostí bohatý kultúrny program. V krátkych hraných ukážkach predstavili mnoho talianskych umelcov, filozofov, vedcov a iné, viac, či menej známe osobnosti, na ktoré sú právom hrdí. Prihovoril sa nám Dante, Achille Gagliardi, či komický sluha z Commedia dell arte - Harlequin, ale aj mnohí ďalší.
Počas prvého dňa sme spoznali aj malebné mestečko Sala Consilina, ktoré leží na úpätí hôr v údolí Vallo di Diano v provincii Kampánia. Väčšina mestečka sa rozprestiera pod kopcami, z ktorých je nádherný výhľad nielen na kopce na opačnej strane údolia, ale i na samotné údolie, na mieste ktorého sa v minulosti nachádzalo ľadovcové jazero. Okrem krásnych výhľadov do údolia, sme počas pešej prehliadky mestečkom navštívili malé kaplnky a kostolíky, ktoré ukrývajú krásne umelecké diela. Ako prví sme mali možnosť navštíviť aj novootvorené miestne archeologické múzeum so vzácnymi pravekými nálezmi, ktoré pochádzajú z blízkeho okolia.

Počas celého týždňa sa v dopoludňajších hodinách žiaci, ale aj učitelia, zúčastňovali vyučovacích hodín, aby sa oboznámili s talianskym školským systémom na vlastnej koži. V popoludňajších hodinách sme navštevovali historické miesta v blízkom i vzdialenom okolí Sala Consilina. Veľký dojem na nás urobila návšteva starého kartuziánskeho kláštora zo 14.storočia, zapísaného na zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Kláštor v Certosa di Padula mal pre nás, Slovákov, ukryté okrem mnohých, aj jedno prekvapivé tajomstvo. Na jeho bočnom priečelí je pamätná tabuľa z 15. decembra 2012 venovaná pamiatke viac ako 10 000 českých a slovenských vojakov, ktorí boli internovaní v zajateckom tábore v Padule počas prvej svetovej vojny. Tábor navštívil v roku 1917 aj Eduard Beneš. V mestečku Padula, ktoré sa rozprestiera na kopci nad kláštorom, sme navštívili múzeum jedného z najväčších bojovníkov proti organizovanému zločinu, policajta, ktorý dlhé roky pôsobil v tíme mestskej polície New Yorku. Joe Petrosino, ktorý sa narodil v Padule ako Giuseppe Petrosino, zatkol ročne 700 zločincov a počas svojej kariéry ich priviedol k súdu viac ako 20 000.

Počas víkendu sme navštívili archeologickú lokalitu na pobreží Tyrrhenského mora - PAESTUM, ktorá sa nachádza na mieste niekdajšej gréckej kolónie. Okrem ruín obydlí sú tu zachované veľkolepé chrámy v dórskom štýle z obdobia 6. - 5. storočia pred Kristom. Sú to jediné dodnes stojace grécke chrámy na území Talianska.
V popoludňajších hodinách sme navštívili mesto Salerno, z ktorého je za priaznivého počasia nádherný výhľad na známe pobrežie Amalfi. Počasie nám neprialo, tak sme si aspoň chvíľu oddýchli na pobreží Tyrrhenského mora a po krátkej prestávke navštívili jednu z turistických atrakcií mesta, Salernskú katedrálu, v krypte ktorej leží hrob evanjelistu Matúša.
Jedinečným momentom celodenného výletu však bola návšteva byvolej farmy La Morella, kde sa vyrába jedinečný druh mozarelly z byvolieho mlieka. Syr vyrábaný na tejto farme sa predáva pod ochrannou značkou Mozzarella di bufala Campana a pochádza z oblasti, kde sa vyrába 90% svetovej produkcie tohto syra, ktorý má naozaj jedinečnú chuť. Videli sme, ako chovajú byvoly, dozvedeli sme sa, že ich trus využívajú na produkciu biopaliva a že byvolie mäso je zdravšie ako hovädzie, pretože obsahuje menej tukov a cholesterolu a je bohatšie na železo a bielkoviny.
Nasledujúce školské dni sa niesli v pracovnom - tímovom duchu. Žiaci pracovali v skupinách na produktoch, ktoré zachytávali ich jedinečné zážitky zo vzdelávacej aktivity - ich pobyt v škole, popoludňajšie voľnočasové aktivity (yoga, tvorivé dielne, divadlo, bowling, návšteva parku...), exkurzie a výlety, či pobyt v rodinách. Svoje prezentácie o hostiteľskej škole, elektronickú fotoknihu a video nám predstavili počas záverečnej konferencie 08.02.2017 vo veľkej sále historickej budovy základnej školy. Na konferencii vystúpili aj zástupcovia jednotlivých tímov so svojimi predstavami o ideálnej škole. Usilovnú prácu všetkých žiakov, ich podnetné návrhy a nápady i radosť zo spoločne stráveného času vyzdvihli aj zástupcovia miestneho zastupiteľstva, pre ktorých bolo toto medzinárodné podujatie veľkým prínosom. Všetci sme sa zhodli, že motto tohto stretnutia "Changing lives, opening minds" platilo do bodky.
Po úžasnom týždni strávenom s nadšenými talianskymi rovesníkmi sa nikomu nechcelo odísť. Vo štvrtok 09.02.2017 sme sa vybrali na cestu domov. V mysliach nám však rezonovali spomienky na spoločne strávené chvíle v spoločnosti spokojných, veselých a bezstarostných mladých ľudí, ktorí majú svoje predstavy o ideálnej škole jasné. Chcú, aby v nej bol dôraz kladený na výučbu cudzích jazykov a aby sa v nej učili veci potrebné pre život. Do vyučovania navrhujú zahrnúť aj viac projektovej práce. Ocenili by nej priestor pre tvorivosť, individualitu a možnosť zapojiť sa do chodu školy. A na čom sa zhodli úplne všetci? Žiadne domáce úlohy:)

Mgr. D.Lopatníková
koordinátorka projektu Erasmus+