Prejsť na obsah

Košice mimoriadne udalosti zvládnu

Košice sú na zvládnutie mimoriadnych udalostí dobre pripravené. Majú prepracovaný systém spolupráce orgánov civilnej ochrany, záchranných služieb a dobrovoľníkov v oblasti záchranárstva. Majú jasne určené všetky sily a prostriedky technickej podpory krízového riadenia v prípade prírodných katastrof a mimoriadnych udalostí.

Pri príležitosti Svetového dňa civilnej ochrany, ustanoveného Medzinárodnou organizáciou civilnej ochrany 1. marca, primátor mesta Košice Richard Raši skonštatoval, že „poďakovanie patrí všetkým záchranárom, ktorí sú pripravení pomôcť Košičanom a obyvateľom blízkeho okolia nášho mesta pri povodniach, zosuvoch pôdy, po prívalových dažďoch a po iných mimoriadnych udalostiach, čiže vždy, keď sa ľudia dostanú do stavu ohrozenia životov, zdravia a majetku. Košice sú vďaka týmto obetavým ľuďom na mimoriadne udalosti dobre pripravené."

V Košiciach je súčasťou systému civilnej ochrany niekoľko skupín ľudí a techniky – prieskumná, vyslobodzovacia, skupina pre núdzové ubytovanie a zásobovanie, záchranná, poriadková a skupina skladov CO, ochranných stavieb a chráneného pracoviska. Všetky tieto skupiny sú pripravené zasahovať nielen v prípade mimoriadnych udalostí, keď sú bezprostredne ohrozené životy a zdravie ľudí, ale aj v prípade zvláštnych udalostí.