Prejsť na obsah

Potulky mestom: Dominikánsky kostol a kláštor

Dominikánsky kostol a kláštor
3., 4., a 5. marec 2017

Katedrála sv. Alžbety síce pôsobí starobylo, ale v Košiciach sme si zachovali ešte starší kostol. Má vyše 700 rokov. Dominikáni ho postavili, opustili a opäť sa sem vrátili. Kým boli preč, uplynulo 142 rokov, počas ktorých sa z ich kostola stal sklad, ba dokonca aj smetisko a stoka. Našťastie potom, ako sa vrátili, ani ich novodobí kolegovia sa nedali zahanbiť.

Jeden z košických dominikánov – Mikuláš Lexmannn to dotiahol tak vysoko, že dokonca lietal nad Košicami, pretože si spravil pilotný kurz ako prvý mních v Československu. Dal postaviť aj novú sálu Veritas, v ktorej aj premietal filmy. Počas vojny sa nebál ukrývať v podzemí dominikánskeho kostola židov ani antifašistov. Ktovie, možno že časom budú mať z neho Košice ďalšieho blahoslaveného.

Dominikánsky kostol, je ten, v ktorom keď sa pozriete hore, tak vidíte až do neba, pričom strecha vám v tom neprekáža. O tejto krásne namaľovanej ilúzii, o kópii Tizianovho obrazu, o oltári, ktorý pomáha neplodným manželstvám i o inom sa môžete dozvedieť na potulkách mestom Košice, ktoré sa konajú počas Veľkého pôstu.

Milan Kolcun sprevádza v piatok (3. marec) o 15:30, v sobotu (4. marec) o 10:30, 14:00 a 15:30 a v nedeľu (5. marec) o 12:00, 14:00 a 15:30.
Zoltán Balassa sprevádza v sobotu po slovensky o 11:00 a po maďarsky o 16:00. V nedeľu o 14:30 po slovensky a 16:00 po maďarsky.

Informácie a predpredaj (za 1,99 €): Informačné centrum MiC KOŠICE na rohu Hlavnej a Alžbetinej ulice. Lístky sa dajú kúpiť aj na mieste stretnutia, na začiatku potulky za 2,99 €.

Viac informácií nájdete na www.potulka.sk

Zdroj: Milan Kolcun