Prejsť na obsah

Stanovisko Správy mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach k informáciám o úhyne rýb v jazierku v Mestskom parku

Počas ostatného víkendu sa v médiách objavili informácie o úhyne stoviek rýb v jazierku v Mestskom parku. SMsZ k situácii uvádza:

Jazierko má rozlohu 653 štvorcových metrov, objem 2.230 kubických metrov a jeho maximálna hĺbka je 3,5 m pri bezpečnostnom prepade. Jazierko v iných častiach plytké, nevhodné na chov rýb. Ide o umelé jazierko, ktorého dno je vyložené fóliou. Hladina jazierka je monitorovaná automaticky, v prípade poklesu hladiny sa dopĺňa vodou z vŕtanej studne. Ak by hladina stúpla nad požadovanú hodnotu, prebytočná voda odteká bezpečnostným prepadom do vsakovacej jamy.

Čo sa týka flóry a fauny v jazierku: v okolí jazierka a priamo v ňom je bežná vodná vegetácia. Projekt revitalizácie Mestského parku nepočítal s umelým nasadením živočíchov do jazierka, zapáčilo sa tam však divým kačkám, ktoré tu aj hniezdia. V jazierku sa nachádzali aj rôzne druhy rýb, ktoré sem pravdepodobne nasadili "aktívni" akvaristi.

Jazierko teda nebolo dimenzované ako rybník, ale ako rekreačný oddychový objekt. Ryby v ňom sa objavili bez súhlasu správcu a začali sa pravdepodobne nekontrolovateľne množiť. Na SMsZ sa tak nemôže vzťahovať Vyhláška č. 185/2006 Z. z. o rybárstve, kde sa v § 15 hovorí o opatreniach na záchranu rýb pri mimoriadnych situáciách. Treba si najmä uvedomiť, že tohtoročná zima bola mimoriadne chladná a voda v jazierka zamrzla v takmer celej výške, takže nelegálne nasadené ryby nemali dostatok životného priestoru a pravdepodobne časť z nich uviazla v ľade. SMsZ dnes nemá prehľad koľko rýb uhynulo.

Napriek tomu SMsZ sa postará o likvidáciu uhynutých rýb, okamžite, ako to počasie dovolí. V súčasnosti to nie možné, keďže na jazierku sa nachádza vrstva ľadu a akákoľvek manipulácia na jeho hladine by predstavovala nebezpečenstvo úrazu. SMsZ zabezpečila ohradenie jazierka bezpečnostnými páskami, aby sa k jazierku nepribližovali ľudia, prípadne psy. Aby sme predišli prípadným nebezpečným biologickým následkom, zabezpečíme veterinárnu expertízu vzoriek uhynutých rýb. Toto všetko predstavuje nepredpokladané náklady pre SMsZ, ktoré spôsobili nezodpovední návštevníci parku.

Zdroj: Správa mestskej zelene