Prejsť na obsah

Ukážme deťom, že aj zdravé jedlo je chutné

Potreba kvalitného a zdravého stravovania je neoddeliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu, pričom obzvlášť dôležité je budovanie správnych stravovacích návykov už od útleho veku dieťaťa. Preto sa odborníci na školské stravovanie rozhodli hravou a pútavou formou dokázať, že aj zdravé jedlo môže byť chutné a nalákať malých stravníkov na zelený jedálniček. Mesto Košice sa prostredníctvom oddelenia školstva zapojilo do projektu Zdravá jedáleň v školskom zariadení. Jeho cieľom je prezentovať u detí zvyšovanie obľuby zeleniny, ovocia, strukovín, zdravých potravín a zdravých jedál. V takomto rozsahu ako v Košiciach tento projekt ešte na Slovensku prezentovaný nebol.

Prezentácia projektu sa uskutoční v stredu 22. marca 2017 v školskej jedálni pri Základnej škole na Požiarnickej 3 v Košiciach od 13:45 do 15:00 hod. Projekt zahŕňa širokú škálu kritérií, ktoré sa ku zdravému stravovaniu vzťahujú. Skúsený šéfkuchár pripraví obedové menu pre všetkých stravníkov vybranej školy a následne pripraví niekoľko druhov zdravých jedál z nových receptúr pre školské stravovanie.

Na prezentáciu sú pozvaní zamestnanci škôl a vedúce školských jedální v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. Sú to práve tí, ktorí sa najviac snažia s malými stravníkmi komunikovať, poznať ich názor, vedú deti k správnym stravovacím návykom a kultúrnemu stolovaniu. V priebehu roka organizujú rôzne aktivity zamerané na propagáciu zdravej výživy detí v spolupráci s kuchármi špecialistami, ktorých hlavným cieľom je identifikovať moderné trendy v gastronómii s možnosťou využitia aj v školskom stravovaní.

K veľmi populárnym podujatiam patrí každoročná prezentácia jedál pri príležitosti Svetového dňa výživy, kde majú rodičia i široká verejnosť možnosť nahliadnuť do školského jedálnička. Aj každoročná oslava Svetového dňa mlieka sa teší obľube u detí a žiakov, kde sa hravou formou pripomína, aké je dôležité pitie mlieka a konzumácia mliečnych výrobkov. V ústrety sa tiež vychádza deťom s rôznymi poruchami stravovania a pripravený je pre ne bohatá ponuky diétnych jedál, čo oceňujú aj rodičia.