Prejsť na obsah

Vyhlásenie mesta Košice k tvrdeniam o údajnej privatizácii odpadu v Košiciach

Na úvod vyhlásenia mesta Košice k zavádzajúcim tvrdeniam, podozreniam a domnienkam, prezentovaných  dnes poslancami Trnkom a Polačekom na tlačovej konferencii chceme zdôrazniť, že súčasné vedenie mestá Košice má tak ako doteraz záujem na tom, aby aj v nasledujúcich rokoch ostali rovnaké ceny za zber, prepravu, zhodnocovanie a zneškodňovanie komunálnych odpadov a drobných stavebných odpadov, ktoré vznikajú na území mesta Košice.

Pre Košičanov by to znamenalo nezmenené poplatky za odpad. Bude záležať na výsledkoch verejnej obchodnej súťaže, do akej miery sa mestu podarí tento cieľ dosiahnuť. Spôsob, akým počas trvania verejnej obchodnej súťaže poslanci Trnka a Polaček z osobných dôvodov o tejto problematike informujú, môže výsledky verejnej obchodnej súťaže negatívne ovplyvniť a skomplikovať dosiahnutie tohto cieľa, ktorý je vo verejnom záujme všetkých obyvateľov Košíc.

Podľa poslancov Trnku a Polačeka mesto Košice prerába ročne 2 milióny eur tým, že neznížilo cenu za likvidáciu  tony odpadu, ako to umožňuje dodatok č. 4 k zmluve medzi mestom Košice a spoločnosťou KOSIT. Pravda je však taká, že príslušné ustanovenie zmluvy, týkajúce sa ceny za energetické zhodnotenie odpadu, nehovorí o znižovaní cien, ale o možnosti spoločnosti KOSIT každoročne otvoriť rokovanie o cene s ohľadom na jej reálne náklady. Čiže tento dodatok neumožňuje znižovanie ceny, ale jej valorizáciu.

Vzhľadom na kumulovanú výšku inflácie a každoročný nárast miezd takéto rokovanie o cene mohlo mestu a jeho obyvateľom priniesť iba jej zvýšenie. Napriek tejto klauzule v zmluve dokázalo súčasné vedenie mesta na čele s primátorom Richardom Rašim od roku 2010 zafixovať jednotkové ceny za likvidáciu odpadu so spoločnosťou KOSIT, a zabrániť medziročnému zvyšovaniu cien. Aj aktuálne ceny na rok 2017 ostávajú na rovnakej úrovni napriek očakávanému zníženiu podielu mesta Košice v spoločnosti KOSIT, a.s.

Poslanci Trnka a Polaček kritizujú, že Košice platia za likvidáciu odpadu vyššie ceny ako okolité mestá. Neuvedomujú si, alebo si nechcú uvedomiť, že likvidácia tuhého komunálneho odpadu v spaľovni je ekonomicky náročnejšia. V krátkom čase sa stane práve využívanie spaľovne v likvidácii odpadu v porovnaní s ostatnými mestami (okrem Bratislavy, ktorá využíva takisto spaľovňu) pre Košice veľkou výhodou. Súčasné ceny za skládkovanie odpadu, ktoré využívajú ostatné mestá na Slovensku, sú hlboko pod európskou normou a Európska únia bude vyžadovať ich valorizáciu. Bude to znamenať prudké zvýšenie cien za skládkovanie odpadu, ktoré Košice neovplyvní.