Prejsť na obsah

Na B. Němcovej a Zimnej sú už nové svietidlá, od pondelka tam bude čiastočne uzavretá križovatka

Druhá etapa modernizácie košických električkových tratí (MET) pokračuje podľa harmonogramu. Stavbári robia súčasne na všetkých ôsmich ucelených častiach stavby (UČS), vrátane jednej z najdôležitejších košických dopravných tepien, križovatky VSS. Od pondelka (3. 4. 2017) treba rátať s dopravným obmedzením na križovatke B. Němcovej - Zimná – Letná. Dôvodom na čiastočnú uzáveru križovatky sú práce na preložke vodovodu.

Viceprimátora mesta Martina Petruška o tom informoval na dnešnom ( 30. 3. 2017) kontrolnom dni Štefan Bálint, riaditeľ košického závodu zhotoviteľa stavby (EUROVIA SK) . Takisto aj o tom, že práce napredujú na všetkých UČS.

„Čo sa týka križovatky VSS, pokračujeme v reprofilácii mosta, čistíme od nánosov Myslavský potok, začali sme s prácami na vodovode, a tiež na výstavbe železničného spodku, konkrétne na jeho odvodnení," uviedol Š. Bálint. Na otázku viceprimátora, ako to vyzerá na moste s autami, a či nemajú stavbári v tejto súvislosti nejaké ťažkosti reagoval, že musia opäť poďakovať dopravnej polícii, ktorá v inkriminovaných úsekoch každý deň riadi dopravu, a len vďaka tomu nedochádza k vážnym dopravným kolíziám.

„Všade sú dočasné vodorovné dopravné značenia, oranžové čiary a šípky, ktoré navigujú vodičov, kadiaľ presne majú ísť. Takisto tu máme aj zvislé dopravné značenia obmedzujúce rýchlosť. Preto chcem poprosiť vodičov motorových vozidiel, aby všetky tieto dopravné značky rešpektovali. Každý, hoci aj malý, takzvaný „ťukes", môže totiž na moste či v jeho okolí spôsobiť vážne problémy v doprave. Samozrejme, s dopadom na celé mesto," zdôraznil M. Petruško.

Roman Danko, riaditeľ úseku riadenia dopravy DPMK potvrdil, že dopravný podnik vyjde po dôkladnej analýze situácie v ústrety požiadavkám Košičanov. Predovšetkým obyvatelia Barce chceli náhradný spoj MHD, ktorým by sa mohli dostať až na zastávku „Ryba".

„Od soboty prvého apríla bude premávať na zastávku terajšia náhradná linka x4. Z nej môžu cestujúci prestupovať na iné spoje, ktorými sa potom dostanú do cieľa svojej cesty."

Viceprimátor sa od mosta VSS presunul a postupne prešiel aj ďalšie časti stavby. Okrem iného, bol spokojný nielen s napredovaním prác na stavbe MET, ale asi najviac ho potešili novučké stožiare verejného osvetlenia s úspornými LED svietidlami. Osadené sú už na ulici B. Němcovej, aj na Zimnej.