Prejsť na obsah

Traja záujemcovia o kúpu 29 akcií mesta Košice v spoločnosti KOSIT, a.s.

Komisia určená Mestským zastupiteľstvom v Košiciach na vyhodnotenie predložených návrhov podľa podmienok súťaže na prevod 29 kusov akcií, ktoré zodpovedajú minoritnému, 29-percentnému podielu na základnom imaní spoločnosti KOSIT, a.s., dnes po otvorení obálok so súťažnými návrhmi skonštatovala, že záujem o kúpu 29 akcií mesta Košice v spoločnosti KOSIT, a.s. prejavili títo záujemcovia a predložili tieto návrhy:

Spoločnosť AKMG, s.r.o. 4 256 000 eur

Spoločnosť AVE SR VÝCHOD, a.s. 4 610 000 eur

Spoločnosť KOSIT, a.s. 4 089 000 eur

Všetci záujemcovia o kúpu akcií splnili základnú povinnosť zloženia zábezpeky vo výške 500 000 eur. Dvaja záujemcovia však nepredložili niektoré podklady. Vzhľadom na to, že išlo len o formálne nedostatky a vzhľadom na rozdiel medzi najvyššou ponukou a ponukou druhou v poradí vo výške 350 000 eur, komisia prerušila svoju prácu a v súlade so súťažnými podmienkami odporučila vyhlasovateľovi súťaže vyzvať oboch záujemcov na odstránenie formálnych nedostatkov tak, aby do 12. apríla 2017 doplnili chýbajúce podklady.

Najvyššia ponuka bude následne predložená v lehote na uplatnenie predkupného práva, čiže do 30 dní, majoritnému akcionárovi, ktorý si môže uplatniť predkupné právo v prípade, že najvyššiu ponuku dorovná. Zmluvu o prevode akcií s úspešným účastníkom súťaže budú schvaľovať poslanci Mestského zastupiteľstva v Košiciach 19. júna tohto roka.

Mesto Košice v súvislosti s prebiehajúcou verejnou obchodnou súťažou rázne odmieta nepravdivé tvrdenia, že ide o privatizáciu spoločnosti KOSIT, a.s., pretože predáva iba 29-percentný, minoritný balík akcií a spoločnosť KOSIT je privátna od roku 2001. Trhová hodnota tohto balíka je podľa znalca 3,1 milióna eur a nie 10 miliónov eur ako zavádzajú verejnosť niektorí poslanci. Ponuky záujemcov dnes ukázali, aká je reálna trhová hodnota tohto balíka akcií.