Prejsť na obsah

V Košiciach odštartuje séria seminárov k zákonu o športe

V Košiciach v pondelok 10. apríla 2017 odštartuje séria seminárov nazvaných "Zákon o športe - zmluvné vzťahy, dane a odvody klubov, zväzov športovcov, športových odborníkov a dobrovoľníkov v športe". Košice zorganizovali podobný seminár ako prvé mesto na Slovensku už minulý rok a po našom vzore budú odborné školenia vo viacerých mestách na Slovensku - 11.4. v Prešove, 12.4. v Poprade, 2.5. v Banskej Bystrici, 3.5. v Žiline, 4.5. v Trenčíne, 5.5. v Nitre, 10.5. v Trnave, 11. a 25.5. v Bratislave.

Nový zákon o športe nadobudol účinnosť 1. januára 2016. Priniesol nové zmluvné typy, ktoré vnášajú zásadné zmeny do nastavenia zmluvných vzťahov v športe. S nimi sú spojené nové fiškálne vzťahy, práva a povinnosti. Preto je pre zástupcov športovej verejnosti potrebné, aby boli s týmito zmenami oboznámení a aby im boli vysvetlené. Je úlohou zákonodarcu, samospráv a najmä tých, ktorí jednotlivé riešenia do zákona o športe pripravovali, aby boli nápomocní pri jeho zavedení do praxe. Cieľom seminárov je poskytnúť účastníkom komplexné informácie ku zmenám v zákone a ozrejmiť jeho jednotlivé články. 

Nový zákon nanovo upravuje aj postavenie športových klubov ako významnej záujmovej skupiny v športe. Preto môže byť seminár zdrojom informácií pre všetky športové organizácie v Košiciach a okolí. Pre prijímateľov dotácií od mesta v roku 2017 je táto prednáška povinná, nakoľko prijímatelia absolvujú poučenie, bez ktorého nemôžu dostať dotáciu od mesta.

Seminár sa koná v pondelok 10. apríla o 9.00 hod. v Spoločenskom pavilóne. Otvorí ho primátor mesta Richard Raši a za športovcov najúspešnejšia športovkyňa mesta Košice za rok 2016 – Zuzana Žirková – laureátka a víťazka ceny Športová osobnosť Košíc 2016 /ŠOK/. Vstup na seminár je bezplatný. 

Program seminára bude rozdelený do PIATICH BLOKOV:

PRVÝ BLOK – Zmluvné vzťahy športovcov s klubmi/zväzmi a z nich vyplývajúce daňové a odvodové zaťaženie

DRUHÝ BLOK – Zmluvné vzťahy športových odborníkov s klubmi/zväzmi a z nich vyplývajúce daňové a odvodové zaťaženie

TRETÍ BLOK – Zmluva o výkone dobrovoľníckej činnosti v športe

ŠTVRTÝ BLOK – Financovanie športu z verejných prostriedkov (štát, samospráva)

PIATY BLOK – Zmluva o sponzorstve v športe a iné formy financovania športu zo súkromných zdrojov

Prednášať a diskutovať budú Jozef Mihál, Peter Sepeši, Jaroslav Čollák, Igor Šumichrast, Jozef Čorba, Matúš Štulajter, Michael Válek a ďalší.

Bližšie informácie o programe diskusie: http://www.emskosice.sk/novinky/seminar-ku-zakonu-o-sporte-2017