Prejsť na obsah

Základná škola Gemerská má výťah pre postihnuté deti

Základná škola Gemerská 2 v Košiciach je unikátna. Má moderný výťah pre telesne postihnuté deti, ktorý im zjednoduší presun počas vyučovania a umožní im začleniť sa medzi ostatných žiakov.

Nový výťah bol snom malého Majka Leška, žiaka II.A triedy, ktorý je na invalidnom vozíku. Chýbali však na to peniaze. Vďaka projektu TV JOJ s názvom „Tanec snov" vytancovala dvojica Adriana Kmotríková a Peter Ruman vyše 11-tisíc EUR, ktoré venovala práve na tento účel.

K tejto ušľachtilej myšlienke sa pridalo aj mesto Košice, ktoré prispelo čiastkou viac ako 42-tisíc EUR. „Treba mať v živote sny, lebo všetky sny sa môžu splniť. Dôkazom toho je malý Majko, ktorý túžil po novom výťahu, aby sa mohol ako iné deti učiť aj v triedach na poschodí. Sme radi, že sa to podarilo a že aj mesto Košice pomohlo," uviedol primátor Richard Raši.

Z nového výťahu má Majko veľkú radosť. Dosiaľ ho totiž musel jeho asistent Pipi ručne ťahať po schodoch. „Veľmi sa teším, že máme v škole výťah. Budem na ňom voziť Pipiho. A ja sa už budem učiť aj na poschodí," povedal usmievavý Majko.

Základná škola Gemerská má okrem nového výťahu aj upravený interiér a vonkajšie priestory. Z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR získala škola na riešenie havarijného stavu vlhnutia v suteréne vyše 42-tisíc eur.

Video si pozrite tu: https://www.youtube.com/watch?v=lxtj3ZwdOJM&feature=youtu.be