Prejsť na obsah

Výzva poslancom Polačekovi a Trnkovi:

„Nepolitizujte ďalej tému predaja akcií mesta Košice v KOSIT, a.s. v prospech konkurencie. Ohrozujete tak stabilné ceny za odpad pre obyvateľov Košíc."

Predaj 29 kusov akcií mesta Košice v spoločnosti KOSIT, a.s. neznamená a ani nemôže znamenať privatizáciu KOSITu, pretože KOSIT je od svojho založenia v roku 2001 privátnou firmou a mesto Košice predáva iba minoritný, 29-percentný podiel na základnom imaní spoločnosti KOSIT, a.s. Hodnota tohto balíka je podľa znalca 3,1 milióna eur a nie 10 miliónov eur ako zavádzajú verejnosť poslanci Polaček a Trnka. A predložené ponuky záujemcov ukázali, aká je reálna trhová hodnota tohto balíka akcií.

Spoločnosť AKMG, s.r.o. 4 256 000 eur

Spoločnosť AVE SR VÝCHOD, a.s. 4 610 000 eur

Spoločnosť KOSIT, a.s. 4 089 000 eur

Poslanci Polaček a Trnka verejnými vyhláseniami v priebehu verejnej obchodnej súťaže ohrozujú stabilitu ceny za odpad pre obyvateľov mesta. Tá je od roku 2010 nezmenená a ostáva zafixovaná aj pre rok 2017. Minimálne do roku 2021 ostane nezmenená, čo garantuje zmluva medzi mestom a KOSITom. Cieľom poslancov Polačeka a Trnku je zablokovať súťaž. To by pre mesto znamenalo, že namiesto príjmu z predaja akcií vo výške minimálne 4,6 milióna eur, by mesto ostalo 34-percentým akcionárom a muselo by investovať do navýšenia základného imania v KOSITe 4,4 mil. eur. Z čoho!? Máme pýtať od Košičanov viac za spracovanie a likvidáciu odpadu, aby sa oni zložili na modernizáciu súkromnej firmy?!

V záujme koho teda páni Polaček a Trnka vystupujú proti prebiehajúcej verejnej obchodnej súťaži? Určite nie v záujme Košičanov. Všimnite si, ako s firmou Marius Pedersen koordinovane postupujú v komunikácii ich odmietavého postoja a večného spochybňovania súťaže v médiách. Vezmite pritom do úvahy, že firma Marius Pedersen skládkuje odpad pre mesto Prešov a poradcom prešovskej primátorky pre túto oblasť bol pán Polaček, ktorý v tomto biznise dlhodobo podniká. Mesto Prešov malo a má v tejto oblasti vážne problémy, stačí si pozrieť správu kontrolóra mesta. To nie sú náhody.

Opýtajte sa pána Polačeka, či priamo on, jeho rodinní príslušníci alebo firmy, v ktorých pôsobia, nedostali náhodou od spoločnosti Marius Pedersen odmenu a v akej výške? Ak páni Polaček a Trnka hovoria v súvislosti s predajom akcií v KOSITe o korupcii, tak majú ako každý občan povinnosť nahlásiť polícii trestný čin, ak majú o ňom vedomosť. Ak teda korupciu, o ktorej hovoria títo páni nenahlásia, mesto Košice podá na nich žalobu za porušenie zákona. Treba už len dodať, že keď je reč na túto tému o korupcii, môže ísť len o korupciu, o ktorej sa hovorí v odpadárskej loby, že pán Poláček je priamo platený firmou Marius Pedersen.

Napriek úsiliu týchto dvoch pánov verejná obchodná súťaž pokračuje. Dvaja záujemcovia v určenej lehote doplnili do dnešného dňa, 12.4.2017, svoje súťažné ponuky. Najvyššia ponuka bude následne predložená v lehote na uplatnenie predkupného práva, čiže do 30 dní, majoritnému akcionárovi, ktorý si môže uplatniť predkupné právo v prípade, že najvyššiu ponuku dorovná. Zmluvu o prevode akcií s úspešným účastníkom súťaže budú schvaľovať poslanci Mestského zastupiteľstva v Košiciach 19. júna tohto roka.

Video si môžete pozrieť tu: https://www.youtube.com/watch?v=w_vFTL1y-W8&feature=youtu.be