Prejsť na obsah

Košický Deň Európy - Oslávte s nami narodeniny Európskej únie

Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku aj tento rok pripravujú v spolupráci s mestom Košice symbolické narodeniny Európskej únie - Košický Deň Európy, ktorý oslávime už 5. mája na Hlavnej ulici v Košiciach. 

Narodeninami Európskej únie si pripomíname zverejnenie Deklarácie Roberta Schumana, ktorá spustila modernú európsku integráciu:

„Návrh Roberta Schumana, aby Francúzsko a Nemecko dali pod spoločnú správu uhlie a oceľ, dalo základ tomu, čo dnes nazývame Európskou úniou a čoho súčasťou je už 13 rokov aj Slovensko. Napriek všetkým súčasným problémom je tento projekt inšpiráciou pre všetky štáty a národy Európy, ktoré chcú žiť v mieri a prosperite", zdôraznil Robert Hajšel, riaditeľ Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku

V celej Európe oslavujeme narodeniny 9. mája, ale v Košiciach s oslavami začneme s predstihom, už 5. mája 2017 na Hlavnej ulici s pódiom na Dolnej bráne. Celodenný program odštartujeme už od 08.30 hod. a na svoje si prídu všetky vekové kategórie. Hostí na pódiu privítajú aj poslanci EP Monika Smolková a Ivan Štefanec a podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Pre Košičanov, ale aj návštevníkov mesta, bude pripravený bohatý program plný zábavy, hudby a interakcie. Účastníkov podujatia, ale aj náhodných okoloidúcich na Hlavnej ulici v Košiciach určite zaujmú súťaže a hry k téme Európskej únie, interaktívne disciplíny, umelecké performance, ako aj hudobné vystúpenia interpretov rôznych štýlov a žánrov. Pripravené sú vedomostné súťaže, v ktorých si návštevníci overia svoje vedomosti o Európskej únii a zabojujú tak o zaujímavé ceny a finálne žrebovanie v tombole. 

Svoje zastúpenie bude mať aj Informačná kancelária Európskeho parlamentu s informačným stánkom. Tešiť sa tak môžete na množstvo zaujímavých a podstatných informácií o konkrétnych projektoch podporených z prostriedkov Európskej únie, ako aj o ďalších možnostiach využitia týchto zdrojov v kontexte rozvoja jednotlivých oblastí a regiónov Európy.  

Na pódiu sa dopoludnia v rámci programu „Deň košických škôl" predstavia so svojimi prezentáciami košické stredné školy, kde tiež popoludní zažijeme v podaní týchto mladých talentovaných ľudí naozajstnú „Hudobnú promenádu". Milovníkov melodického rocku a živej hudby poteší mladá košická formácia POMARANČ, ale určite zaujme aj basketbalová exhibícia v podaní HANDS UP CREW. Tešiť sa tiež môžeme aj na predstavenie hostí z Budapešti, ale aj na spevácky zbor Lumír a prezentáciu Košických kultúrnych centier - K13. Naozajstným vyvrcholením celého dňa určite bude koncert CELESTE BUCKINGHAM, ktorej predskokanom budú so svojím skvelým vystúpením chlapci zo skupiny KING SHAOLIN.