Prejsť na obsah

Košická škola získala významný titul

Už jedenásť rokov si študenti z celého Slovenska volia najobľúbenejšieho učiteľa. Inak tomu nebolo ani v tomto školskom roku. A práve základná škola z košickej Furče sa môže popýšiť najväčším počtom skvelých pedagógov na meter štvorcový.

Vyvrcholenie ankety o najobľúbenejšieho učiteľa na Slovensku sa uskutočnilo v dňoch 7. a 8. mája v Poprade. Slávnostným podujatím sprevádzala Adela Banášová a my sme spoznali Zlatého Amosa, Zlatú školu, Amosa sympaťáka, Naj učiteľa národnostných menšín či Naj učiteľa bez predsudkov. Anketu Amos Slovenska pripravilo Občianske združenie ADEVYK s podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, s cieľom vyzdvihnúť vzťah medzi žiakmi a učiteľmi.

Do ankety boli za ZŠ Krosnianska 2, Košice nominované 4 učiteľky, ktoré prihlásili ich triedne kolektívy. Do semifinále, ktoré sa uskutočnilo 7. mája, postúpilo 15 pedagógov, medzi nimi aj učiteľka spomínanej školy Ing. Zuzana Sabolová. V neľahkej konkurencii sa prebojovala spolu s ďalšími 7 pedagógmi do finálového kola. Najúspešnejším finalistom a držiteľom titulu Zlatý Amos 2017 sa napokon stal Peter Uhrín z Bratislavy.

Aj keď škola titul najobľúbenejšieho učiteľa napokon nezískala, má byť na čo hrdá. Vďaka najvyššiemu počtu nominovaných učiteľov získala prestížny titul Zlatá škola 2017. Spolu s titulom získala škola finančnú odmenu 1 000 eur. Z nominácií učiteľov a výhry školy sa tešila aj samotná riaditeľka , Mgr. Júlia Špilárová: „Je vidieť, že žiaci oceňujú prácu a priateľský prístup našich pedagógov, o čom svedčí počet nominovaných. Iba takíto zanietení pedagógovia, milujúci svoju prácu, dokážu meniť spôsob vzdelávania a vytvárať tak školu, ktorú deti radi navštevujú." Jej slová doplnila viceprimátorka Mesta Košice, ako zriaďovateľa školy Renáta Lenártová: „Anketa nesie meno učiteľa národov Jána Amosa Komenského, ktorý hovoril o dôležitosti malých študentov a ich veľkých činov, ktoré by mali byť pre dospelých ideálom a vzorom. Aj v prípade úspechu našej školy ukázali malí študenti, čo je pre nich najlepšie. A my sme nesmierne hrdí ako na nich, tak i na učiteľov sprevádzajúcich ich tajmi vzdelávania."

V 11. ročníku súťaže bolo spolu nominovaných 23 aktívnych učiteľov. Do ankety sa zapojilo viac ako 3000 žiakov. Tvárou ankety bol spevák Igor Timko, ktorý bol aj jedným z porotcov.