Prejsť na obsah

Súťaž návrhov na pamätník Bjӧrnsonovi

Mesto Košice vyhlásilo súťaž návrhov pod názvom „Pamätník Björnstjerne Björnson" v Úradnom vestníku verejného obstarávania http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:189700 2017:TEXT:SK:HTML a vo Vestníku verejného obstarávania: https://www.uvo.gov.sk , č. 100/2017 pod č. 7212-MNA. Súťažné podmienky sú zverejnené na profile verejného obstarávateľa: https://www.uvo.gov.sk/vyhladavanie-profilov/zakazky/6915 pod názvom zákazky - Pamätník Björnsrtjerne Björnson – Dokumenty. Termín na zasielanie návrhov je 26.6.2017.

Cieľom vytvorenia a umiestnenia pamätníka v Košiciach je podpora nových sietí a partnerstiev, smerujúcich k vzájomnému zachovaniu a rozvoju kultúrneho dedičstva a kultúrno-historických hodnôt odkazu Björnstjerne Björnsona, ako jedného z najznámejších komentátorov politického, sociálno-ekonomického a kultúrneho diania v Európe a známeho bojovníka za práva Slovákov. Bjørnsonove vystúpenia mali veľký medzinárodný ohlas a výrazne tak pomohol prelomiť bariéry medzinárodnej izolovanosti slovenskej otázky.

Pritom o slovenskej otázke sa Bjӧrnson dozvedel až vo veku 75 rokov. Zvyšok života však zasvätil do značnej miery tejto otázke. Záujem o slovenskú problematiku v ňom vzbudil list troch českých slovakofilov - spisovateľa a právnika dr. E. Lederera, básnika A. Heyduka a K. Kálala, v ktorom opísali katastrofálne postavenie "na smrť odsúdeného národa na uhorskom ostrove slobody". Reakcia rozhorčeného Bjӧrnsona v podobe článku Mier a priatelia mieru vyšla v auguste 1907 vo viacerých časopisoch (Lo Spettatore v Ríme, März v Mníchove, Le Courrier Européen v Paríži a ďalších v Dánsku aj v Nórsku).