Prejsť na obsah

Na stavbe modernizácie električkových tratí pokračujú práce podľa harmonogramu

Primátora mesta Košice Richarda Rašiho a viceprimátora mesta Martina Petruška o tom na dnešnom 22. 5. 2017) štatutárnom kontrolnom dni ubezpečil generálny riaditeľ zhotoviteľa diela (Eurovia Sk) Gabriel Šinály a riaditeľ košického závodu zhotoviteľa diela, Štefan Bálint.

Podľa G. Šinályho, na ucelenej časti stavby (UČS) „Obratisko Botanická" už čakajú iba na preložku plynu, a môžu začať s dobudovaním celej koľajovej dráhy.

„Na ulici Boženy Němcovej pokračujú práce v koľajisku, všetky dotknuté ulice sú sprístupnené pre dopravu, bola spustená aj cestná svetelná signalizácia na križovatke ulice B. Němcovej s Watsonovou. Na Komenského ulici máme od KSK po Letnú urobené všetky preložky, pracujeme na koľajisku, " uviedol.

Minulý týždeň v piatok bola obojsmerne sprejazdnená Letná ulica v križovatke B. Němcovej – Zimná – Letná, takisto aj úsek od ulice Československej armády po Jarnú. Nesprejazdnený ostal iba krátky úsek od Jarnej ulice po Letnú ulicu. Priestor je tam totiž taký úzky, že by tam stavbári počas premávky vozidiel nemohli pracovať na osadzovaní betónových obrubníkov, bezpečnostných zábradlí, či budovaní bezbariérových priechodov pre chodcov, vrátane nevidiacich.

„Chceli by sme otvoriť tento úsek pre motorové vozidlá už koncom tohto, prípadne začiatkom budúceho týždňa. Tým pádom by bol obojsmerne prejazdný celý úsek, od križovatky, až po ulicu Československej armády," dodal Bálint.

Systém všetkých prác je na celej stavbe MET nastavený tak, aby sa jednotlivé úseky cestných komunikácií zatvárali až vtedy, keď sú iné modernizované úseky otvorené a prejazdné pre individuálnu, respektíve aj verejnú dopravu. Ulicu Boženy Němcovej, celú, by chcel zhotoviteľ diela sprístupniť pre motoristov najneskôr do konca mesiaca jún, nie je však vylúčené, že by to mohlo byť i skôr. Dobre, a tiež podľa harmonogramu a bez problémov postupujú aj práce na križovatke VSS, kde robia stavbári sedem dní v týždni.

„Za prvú a zároveň najdôležitejšiu vec považujem to, že všetky úseky stavby sú modernizované v stanovených časových termínoch," zdôraznil primátor mesta po skončení kontrolného dňa. „Druhý fakt je, že uzávera nových úsekov z hľadiska dopravy je podmienená otvorením niektorých z doteraz uzavretých úsekov. Dobrou správou je, že budú otvorené pre dopravu v oboch smeroch ulice Boženy Němcovej a Zimná, čím zabezpečíme odľahčenie prehustenej dopravy, ktorá bola spôsobená obmedzením premávky na Komenského ulici. Zatiaľ sme s prácou zhotoviteľa diela spokojní." 

Video si môžete pozrieť tu: https://youtu.be/vbHs2QdnDw8