Prejsť na obsah

Košice získali silného zahraničného partnera

Zástupcovia Košíc a najväčšej vietnamskej metropoly Hočiminovho mesta podpísali 15. novembra Memorandum o porozumení (MoU) o vytvorení bilaterálneho priateľstva a spolupráce v rôznych oblastiach. 

Memorandum bolo podpísané počas prebiehajúcej návštevy primátora mesta Košice Richarda Rašiho a vytvára mechanizmy na realizáciu spoločných aktivít a projektov predovšetkým v oblastiach hospodárstva, turizmu, vedy a techniky, vzdelávania a kultúry. Podpísanie memoranda prispeje k upevneniu a posilneniu partnerstva medzi oboma mestami a učiní ho praktickejším cez príslušné programy a projekty v rôznych oblastiach. 

Predseda Ľudového výboru Hočiminovho mesta Nguyen Thang Phong vyjadril nádej, že slovenská vláda a mesto Košice budú pokračovať v podpore vietnamskej komunity a pomáhať pri jej integrácii do miestnej spoločnosti. Memorandum je podľa neho prvým krokom oboch strán k implementácii spoločných projektov v budúcnosti. Na záver dodal, že mesto prikladá veľký význam investíciám zahraničných investorov, vrátane tých zo Slovenska, a vyzval podniky z Košíc, aby zostali aktívne pri hľadaní možností partnerstva v ich meste.

Primátor R. Raši potvrdil snahu o úspešné partnerstvo slovami: „Verím, že na základe dobrých vzťahov medzi oboma krajinami bude spolupráca oboch strán na miestnej úrovni, vrátane väzieb medzi Hočiminovým mestom a Košicami, pokračovať v budúcnosti efektívne. Obe mestá majú vysoký potenciál pri spolupráci v rámci kultúry, športu, životného prostredia, vzdelávania i odbornej prípravy." O úspechoch doterajšej spolupráce svedčí prvá investícia vietnamskej spoločnosti FPT Software v košickej IT Valley, ako aj vytvorenie nových pracovných miest. 

Honorárny konzul VSR na Slovensku so sídlom v Košiciach Rastislav Sedmák: „Okrem memoranda o porozumení medzi oboma mestami boli podpísané aj memorandá medzi slovenskými a vietnamskými spoločnosťami, zaoberajúcimi sa ochranou životného prostredia, energetikou, cestovným ruchom, cestným staviteľstvom a cestným hospodárstvom. Predpokladám, že práve na základe tejto cesty sa budú zlepšovať tradične dobré vzťahy nielen v oblasti diplomacie, ale aj v ekonomickej oblasti a výsledky tejto cesty budú znamenať prínos pre slovenské spoločnosti."