Prejsť na obsah

Mesto Košice pokračuje v investovaní do materských a základných škôl

Mesto Košice využije aj v tomto roku obdobie letných prázdnin na zveľadenie viacerých materských a základných škôl a školských zariadení investovaním niekoľko stotisíc eur do ich opráv a modernizácií. Presná suma, ktorú mesto investuje do ďalšieho skultúrňovania prostredia pre deti a ich pedagógov, bude známa po stanovení nákladov na realizáciu jednotlivých zákaziek. Pôjde predovšetkým o výmeny okien, opravy kanalizácií, elektroinštalácií, striech, sociálnych zariadení, chodieb a schodísk, podláh v kuchyniach a paluboviek v telocvičniach.

Len v tomto roku mesto Košice doteraz preinvestovalo nad rámec bežných opráv a údržby v materských a základných školách takmer 590 000 eur. Vďaka tejto finančnej pomoci majú napríklad na ZŠ Janigova nové okná a fasádu, na ZŠ Požiarnická nové svietidlá a podlahu v telocvični, na ZŠ Drábová opravené sociálne zariadenia a na ŽS Družicová moderný bazén. Vďaka možnosti získania finančných prostriedkov z európskych štrukturálnych fondov chce mesto Košice postupne rekonštruovať v nasledujúcich rokoch aj odborné učebne a ich vybavenie.

Mesto Košice má momentálne vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 63 materských škôl, 34 základných škôl, jednu základnú školu s materskou školou, 5 základných umeleckých škôl a 3 jazykové školy. Košické základné školy dlhodobo dosahujú výborné výsledky, výrazne nad celonárodným priemerom. Potvrdili ich aj tohtoročnými výsledkami testovania žiakov 9. ročníkov zo slovenského jazyka literatúry aj matematiky. Priemerná úspešnosť testu zo slovenského jazyka a literatúry bola 61,2 %. Najúspešnejší na Slovensku boli žiaci 9. Ročníkov základných škôl z okresu Košice III (68,7 %). Priemerná úspešnosť testu z matematiky bola 56,4 %. Najúspešnejší v matematike boli opäť žiaci z okresu Košice III (66,7 %).

Okrem toho je Základná škola na Krosnianskej ulici č. 4 v Košiciach už niekoľko rokov hodnotená vďaka dosahovaným výsledkom jej žiakov ako najlepšia na Slovensku.