Prejsť na obsah

Eurovia sprejazdní ulicu B. Němcovej najneskôr v sobotu (1. 7.), križovatku VSS takisto v termíne

Počas dnešného (29. 6.) kontrolného dňa na stavbe MET (modernizácia električkových tratí) opäť prešiel riaditeľ Magistrátu mesta Košice Pavol Lazúr spolu so zástupcami zhotoviteľa diela (Eurovia SK) všetky najviac rozpracované úseky. Chcel vedieť, ako pokročili práce od minulotýždňového kontrolného dňa.

Na Obratisku Botanická a na ulici B. Němcovej stavbári finišujú. V piatok (30. 6.), najneskôr však v sobotu (1. 7.), sprejazdnia obojsmerne komunikáciu pre motorové vozidlá, tak ako im to stanovuje harmonogram prác.

„V piatok, najneskôr v sobotu, tak ako sme niekoľkokrát deklarovali, chceme spustiť dopravu na ulici Boženy Němcovej. Na križovatke Watsonova ukončíme práce na komunikácii dnes (29. 6.), prípadne zajtra (30. 6.)," informoval P. Lazúra riaditeľ košického závodu Eurovie Štefan Bálint. „Následne sa púšťame do chodníkov. Čo sa týka obratiska, do konca mesiaca tu chceme mať kompletne položené koľajnice, v pondelok (3. 7.) začíname na Zimnej ulici s vodorovným dopravným značením, ktoré schválila dopravná polícia."

Ohľadom avizovaného obojsmerného sprejazdnenia ulice B. Němcovej ale stavbári upozornili na jedno menšie obmedzenie, ktoré by však malo trvať zrejme asi iba týždeň, najviac dva. Pri technickej univerzite oproti OC Merkúr je veľmi úzka cesta, stavbári ju chcú rozšíriť. Doposiaľ tak nemohli kvôli premávke motorových vozidiel urobiť. Preto teraz presmerujú vozidlá v úseku dlhom približne 150 metrov do koľajiska, a úzku vozovku rozšíria. Samozrejme, dajú do kopy aj priľahlý chodník.

Samotné Obratisko Botanická by malo byť, čo sa týka stavebných prác, dokončené do konca júla, zhotoviteľ diela predpokladá, že električky uvedie do prevádzky najneskôr koncom augusta.

„Celý júl a možno i august tu budeme pracovať, pravdaže bez akýchkoľvek zásahov do už spustenej dopravy. Treba tu ešte urobiť kompletne informačné systémy súvisiace s električkami, rôzne napojenia a ďalšie veci. Do konca augusta však chceme mať urobené všetko tak, aby sme z tejto ucelenej časti stavby MET mohli odísť, a pokračovať s prácami na ďalších rozpracovaných úsekoch," dodal Š. Bálint.

Podľa harmonogramu prác postupuje Eurovia SK aj na Komenského ulici, v križovatke Komenského so Strojníckou ulicou, a veľmi dobre to už vyzerá aj na križovatke VSS.

„Dnešným dňom už máme v celom uzle križovatky VSS položené koľanice, robíme bokovnice, pripravujeme betonáž koľajového priestoru, robíme jeho povrchové úpravy, a sme už v štádiu, keď ťaháme kompletne na celej križovatke siete na trolejové vedenie. Čiže sme v štádiu kompletizácie všetkých stavebných objektov. Termín dokončenia tohto úseku (koniec júla), dodržíme, 31. júla tu budú jazdiť autobusy a individuálna automobilová doprava. Ak pôjdu aj všetky nevyhnutné „papierovačky" bez problémov, náš cieľ je taký, aby tadiaľto mohli najneskôr do polovice augusta premávať aj električky," zdôraznil riaditeľ košického závodu Eurovia Sk.