Prejsť na obsah

Mesto Košice ako prvé z krajín strednej a východnej Európy kandiduje na titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva

Zástupcovia Európskeho dobrovoľníckeho centra so sídlom v Bruseli odovzdali v pondelok zástupkyni vedúceho Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Petre Vargovej nominačný certifikát, ktorým bola potvrdená kandidatúra mesta Košice na titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2019. Mesto Košice v spolupráci s dobrovoľníckym centrom Košického kraja chce touto kandidatúrou vyjadriť poďakovanie dlhoročnej často neviditeľnej práci tisícov dobrovoľníkov v našom meste a kraji. Ide vôbec o prvú kandidatúru z krajín strednej a východnej Európy.

Dobrovoľníctvo má v Košiciach dlhodobú tradíciu, veď už od prvých ročníkov bol košický maratón, najstarší maratón v Európe, organizovaný na dobrovoľníckej báze a dodnes by organizácia takého obrovského podujatia nebola bez práce dobrovoľníkov možná," objasňuje primátor mesta Košice Richard Raši dôvody mesta kandidovať na tento prestížny titul. K dynamickému rozvoju a rozšíreniu dobrovoľníctva došlo však až v posledných rokoch. Prispeli k nemu najmä významné športové a kultúrne podujatia v našom meste. „Pri organizácii majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v roku 2011 pomáhalo celkovo asi 200 dobrovoľníkov, pri EHMK 2013 to počas celého roka bolo približne 3000 a pri organizácii Európskeho mesta športu viac ako 4500 dobrovoľníkov," dopĺňa primátor mesta.

Mesto Košice má v súvislosti s dobrovoľníckymi aktivitami bohaté skúsenosti nielen ohľadom organizačnej, ale i praktickej stránky. Každý rok robí viaceré kampane – priame workshopy na školách (základných, stredných, vysokých) pre nových dobrovoľníkov, masívnu kampaň k Týždňu dobrovoľníctva, každoročné oceňovanie dobrovoľníkov „Srdce na dlani". V Košiciach si našla svoje miesto aj putovná výstava „Dvojitý život dobrovoľníkov".

Primátor Richard Raši však upozorňuje aj na ďalšie rozmery dobrovoľníckej činnosti: „Dobrovoľníci sa neuplatňujú len pri významných masových kultúrnych, či športových akciách. To je len viditeľný vrchol ľadovca. Kandidatúrou chceme oceniť a poďakovať za prácu mnohým Košičanom a neziskovým organizáciám, ktorých činnosť nie na prvý pohľad tak viditeľná, ale bez ich systematickej drobnej práce v sociálnej oblasti napríklad s bezdomovcami, s ľuďmi na hranici chudoby, v práci so zdravotne a telesne postihnutými, alebo aj pri skrášľovaní svojho okolia a životného prostredia, by naše Košice neboli takým krásnym mestom. Dobrovoľníctvo je prejavom nášho pozitívneho lokálpatriotizmu, pomáha budovať komunitu a súdržnosť, ktorú nám mnohé mestá závidia."

Zvýšenie povedomia a spoločenského uznania práce dobrovoľníkov – to je jedným z hlavných cieľov kandidatúry. Ziskom tohto prestížneho ocenenia by sa Košice zaradili k mestám ako Sligo, Londýn, Lisabon a Barcelona, ktoré už titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva získali. Nomináciu okrem nášho mesta získali už len nemecký Augsburg a portugalské Cascais.