Prejsť na obsah

Kontrola preukázala pochybenia podnikateľov

V priebehu júna až septembra 2017 vykonali zamestnanci Útvaru hlavného kontrolóra mesta Košice (ÚHK) kontroly miestnej dane za predajné automaty. Kontroly prebehli na základe plánu ÚHK na I. polrok 2017 na celom území mesta Košice. Zamerané boli na dodržiavanie Všeobecne záväzného nariadenia mesta Košice č. 132 o miestnych daniach – predajné automaty. Kontrolovaným subjektom bol v tomto prípade každý podnikateľ, ktorý prevádzkuje predajné automaty.

Aj napriek tomu, že mesto vopred informovalo o vykonaní kontroly, bolo kontrolórmi mesta zistených až 465 predajných automatov, pričom mesto ako správca dane malo v evidencii iba 258. Znamená to, že prevádzkovatelia 207 predajných automatov nepodali daňové priznanie.

Dani za predajné automaty podliehajú všetky predajné automaty, ktoré sú umiestnené v priestoroch prístupných verejnosti. Daňovník je povinný každý automat označiť štítkom s povinnými údajmi a je povinný viesť evidenciu o automatoch. Mesto ako správca miestnej dane vyrubuje daň v ročnej sadzbe 100 eur za každý predajný automat a základom dane je ich počet. V zmysle daňového poriadku je mesto ako správca miestnej dane oprávnené uložiť za nesplnenie oznamovacej povinnosti pokutu až do výšky 3 000 eur.

Všetky zistené prípady nepodania daňového priznania za predajné automaty bude riešiť mesto v zmysle Daňového poriadku ako správne delikty a tým prevádzkovateľom, ktorí porušili VZN č. 132 a zákon č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach, bude dodatočne vyrubená daň a uložená pokuta v súlade s Daňovým poriadkom.

Okrem porušenia VZN o miestnych daniach kontrolóri zistili aj porušovanie Živnostenského zákona, pretože prevádzkovatelia predajných automatov neohlasujú umiestnenie predajných automatov ani okresnému úradu ani príslušnej mestskej časti.

Útvar hlavného kontrolóra v priebehu roka 2017 obdržal podnety občanov týkajúce sa ďalšej miestnej dane – dane za užívanie verejného priestranstva. Podnety občanov upozorňujú na neoprávnené užívanie verejného priestranstva ako napr. umiestnenie zariadenia stavby, predajného zariadenia, umiestnenie skládky ohradenie staveniska, umiestnenie prenosných reklamných zariadení. Preto mestskí kontrolóri v priebehu 1. polroka 2018 vykonajú tematické kontroly, zamerané na dodržiavanie VZN mesta č. 70 o dani za užívanie verejného priestranstva