Prejsť na obsah

Križovatku Toryská – Tr. SNP modernizovanú v rámci stavby MET, sprejazdnia zajtra v plnom profile

Komenského ulica bude na maratón pripravená, v piatok uzavrú križovatky Šafárikova a Laborecká

Viceprimátora mesta Košice Martina Petruška na dnešnom (14. 9. 2017) kontrolnom dni stavby modernizácie električkových tratí (MET) zaujímalo predovšetkým to, kedy bude spustená pre dopravu križovatka Toryská – Trieda SNP, či stihne zhotoviteľ diela (Eurovia SK) pripraviť Komenského ulicu pre maratónskych bežcov, ale aj to, aké ďalšie obmedzenia v súvislosti so stavbou čakajú košických motoristov.

Jednu z najdôležitejších dopravných tepien mestskej časti Košice – Západ, o ktorej sa dnes prišiel na kontrolný deň osobne informovať aj starosta mestskej časti Ján Jakubov, sprejazdní Eurovia v plnom profile zajtra (15. 9. 2017) ráno.

V súvislosti s Komenského ulicou, po ktorej povedie v prvú októbrovú nedeľu časť trate košického Medzinárodného maratónu mieru, mal Štefan Bálint, riaditeľ košického závodu Eurovie dobrú správou nielen pre viceprimátora mesta, ale aj pre všetkých Košičanov, vrátane fanúšikov maratónskeho preteku.

„Maratónsku modrú čiaru, ktorá vyznačuje trať by mali „ťahať" víkend pred samotným pretekom, vtedy už budeme mať na Komenského ulici kompletne urobené koľajnice, takisto i asfaltové povrchy komunikácií. Chodníky a budúce nástupné ostrovčeky električkovej dopravy urobíme tak, aby si z nich mohli diváci maratón pohodlne vychutnať. Našou prioritou je, aby z našej strany bolo všetko urobené podľa požiadaviek organizátorov preteku, aby sme sa nemuseli hanbiť," zdôraznil Bálint.

Stavbárom na Komenského ulici veľmi uľahčila prácu špeciálna podbíjačka koľajníc, ktorú do Košíc priviezla firma z Prahy. Stroj je tak výkonný, že už zajtra by mal mať „hotovo", a z Košíc ho odvezú preč.

M. Petruško chcel vedieť, či sa ľudia dostanú po Komenského ulici bez problémov k Poliklinike Sever, stavbári ho ubezpečili, že áno. 

Samozrejme, pripravenosť Komenského ulice na maratón neznamená, že stavbári odtiaľ odchádzajú preč. Po maratóne ich ešte čakajú práce na trakčnom vedení, nástupných ostrovčekoch pre cestujúcu verejnosť, revitalizácii zelene a pod. Po maratónu bude zhotoviteľ diela zvažovať, kde a kedy by mohli v ďalších jednotlivých úsekoch na Komenského ulici postupne spúšťať dopravu. Bálint si pochvaľoval výbornú spoluprácu nielen s investorom stavby MET – Mestom Košice, ale aj s košickou dopravnou políciou a Dopravným podnikom mesta Košice, poďakoval im za ústretovosť a vzájomnú kooperáciu.

V piatok (15.09.2017) budú v súvislosti so stavbou MET uzavreté pre motoristov koľajové prejazdy na križovatke Šafárikova trieda – Bernolákova, a tiež na križovatke Laborecká – Ružínska. Čiastočné uzávery oboch križovatiek nijako neovplyvnia premávku mestskej hromadnej dopravy v daných lokalitách.

Všetky zmeny a obmedzenia budú riadne vyznačené prenosnými dopravnými značeniami, ktoré odsúhlasil Krajský dopravný inšpektorát Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach.