Prejsť na obsah

Komenského ulicu chcú sprejazdniť na budúci týždeň od Strojárenskej po Letnú, celú do konca októbra

Košickí motoristi majú dôvod na radosť. Stavbári chcú totiž sprejazdniť Komenského ulicu v úseku od Strojárenskej po Letnú už koncom budúceho týždňa. Celá Komenského by mala byť k dispozícii motoristickej verejnosti do konca októbra. Viceprimátora mesta Martina Petruška o tom na dnešnom (5. 10. 2017) kontrolnom dni informoval Štefan Bálint, riaditeľ košického závodu Eurovie SK, ktorá košické električkové trate modernizuje v rámci stavby MET.

Samozrejme, aj po odovzdaní Komenského ulice do užívania motoristom, tam budú stavbári ďalej pracovať, napríklad dokončovať nástupné ostrovčeky pre cestujúcich, trakčné vedenia, revitalizovať zeleň. Od pondelka (9. 10. 2017) začnú robiť na Komenského ulici v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Košice napäťové a funkčné skúšky.

M. Petruško spomenul počas kontrolného dňa zopár „drobností", na ktoré ho v súvislosti so stavbou MET upozornili obyvatelia mesta, požiadal kompetentných o rýchlu nápravu. Išlo najmä o nastavenia a úpravy cestnej svetelnej signalizácie na už zmodernizovaných úsekoch stavby. Ohľadom prác na Triede SNP sa zaujímal predovšetkým o to, v akom stave sú, respektíve ako pokročili stavbári s koľajovými prejazdmi na čiastočne uzavretých križovatkách Triedy SNP s Laboreckou ulicou a Šafárikovou triedou, a tiež, ako to vyzerá časovo s obojsmerným sprejazdnením Popradskej ulice.

„Začali sme tam s povrchovými úpravami živicou, chceme to tam mať v poriadku tak rýchlo, ako to len bude možné" uviedol Š. Bálint. „Boli by sem radi, a robíme všetko preto, aby tadiaľ mohli motoristi jazdiť čo najskôr nielen v smere od amfiteátra na sídlisko KVP, ale aj naopak. "

Viceprimátor sa opýtal aj na rozkopaný chodník po pravej strane Triedy SNP od amfiteátra po Popradskú ulicu. Vyjadril veľkú nespokojnosť s tým, ako chodník ešte stále vyzerá a chcel vedieť, kedy bude dokončený. Košičania, vrátane zdravotne hendikepovaných ho totiž oslovujú s tým, že majú problém tadiaľ prejsť. Podľa Š. Bálinta, subdodávateľ prác na uvedenom chodníku nezvláda situáciu, preto mu bude tento úsek zrejme odobratý a dokončí ho Eurovia SK.

„Najdôležitejšími modernizovanými úsekmi na Triede SNP sú križovatky. Pre nás sú absolútnou prioritou, lebo majú zásadný vplyv nielen na dopravu v tejto košickej mestskej časti, ale aj celom meste," zdôraznil M. Petruško. „Zatiaľ ešte nie je uzatvorený koľajový prejazd na križovatke Triedy SNP s Ipeľskou ulicou, čiže pri „novej" nemocnici, ten však čiastočne uzavrieme až po otvorení a sprejazdnení križovatiek Triedy SNP s Laboreckou ulicou a Šafárikovou triedou."

Podľa zhotoviteľa diela, všetky križovatky na Triede SNP, vrátane križovatky s Ipeľskou ulicou, by chceli mať kompletne urobené najneskôr do šiestich až ôsmich týždňov.