Prejsť na obsah

Oznámenie o dobrovoľnej dražbe nehnuteľnosti


Oznámenie o dobrovoľnej dražbe nehnuteľnosti
v súlade so zák. č. 527/2002 Z.z. o dobrovoľných dražbách a o doplnení zákona SNR č. 323/1992 Zb. o notároch a notárskej činnosti (Notársky poriadok) v znení neskorších predpisov

Dražobník: Mesto Košice, Trieda SNP 48/A, 040 11 Košice
zastúpené primátorom MUDr. Richardom Rašim, PhD., MPH

Navrhovateľ: Mesto Košice, Trieda SNP 48/A, 040 11 Košice
zastúpené primátorom MUDr. Richardom Rašim, PhD., MPH

Dátum a miesto otvorenia dražby: 11. decembra 2017 o 9.00 hod.
Magistrát mesta Košice, Trieda SNP 48/A, Košice – zasadačka č. 205/C na 2. poschodí

Opakovanie dražby: prvá

Predmet dražby: nehnuteľnosť – pozemok registra C KN parc. č. 4297/15, zastavané plochy a nádvoria s výmerou 646 m2, katastrálne územie Terasa, obec Košice – Západ, okres Košice II, zapísaný na liste vlastníctva č. 15038.

Opis predmetu dražby:
Nehnuteľnosť sa nachádza na území Mestskej časti Košice – Západ v lokalite ulice Československého odboja.
Pozemok registra C KN parc. č.4297/15 s výmerou 646 m2 sa nachádza v Mestskej časti Košice – Západ v lokalite ulice Československého odboja – na konci zástavby. Zo západnej strany susedí so záhradkárskou lokalitou a z východnej strany je voľný, neoplotený. Pozemok je rovinatý, porastený trávou a náletovými drevinami a je priamo dostupný z miestnej komunikácie. Oproti sa nachádza prevádzková stavba Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a.s.. Pozemok je možné napojiť na elektrickú sieť, zásobovanie vodou z verejného vodovou, verejnú kanalizáciu a plyn.

Podľa vyjadrenia Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a.s. cez záujmové územie prechádza trasa verejného vodovodu O, LT DN 100, 150, 500 a v blízkosti aj trasa verejnej kanalizácie DN 300 (Rubínová ul.).
Podľa vyjadrenia Východoslovenskej distribučnej, a.s. sa na pozemku nachádzajú podzemné vedenia NN.

Informatívne zakreslenie inžinierskych sietí a požiadavky jednotlivých správcov, ktoré je potrebné pri výstavbe dodržať, sú k dispozícií k nahliadnutiu u dražobníka (referát nakladania s majetkom).

Z hľadiska územného plánu predmetná parcela patrí do územia, ktoré je platným Územným plánom hospodársko-sídelnej aglomerácie Košice definovaná ako súčasť obytných plôch málopodlažnej zástavby s možnosťou realizácie zástavby formou rodinných domov s príslušenstvom. Referát ÚHA mesta Košice poskytol nasledovné regulatívy:

  • navrhnúť objekt v súlade s urbanistickými, architektonickými, environmentálnymi, bezpečnostnými a spoločenskými zásadami, s ohľadom na exponovanú polohu pozemku,
  • navrhnúť objekt s najviac 3 bytmi, 2 nadzemnými podlažiami a najmenej ½ podlahovej plochy určenou na bývanie
  • zabezpečiť samostatný vstup z verejnej komunikácie, čím sa rozumie dopravná plocha s dĺžkou max. 6 m medzi hranicou parcely priľahlej komunikácie a objektom
  • napojiť objekt na vedenia a zariadenia verejného technického vybavenia územia, pre vytýčenie ktorých je potrebné obrátiť sa na ich správcov
  • preukázať podiel zelene z parcely, na ktorej sa navrhuje výstavba, min. 60 %
  • navrhnúť vzájomné odstupy stavieb v zmysle § 6 vyhlášky č. 532/2002 Z.z. tak, aby nevznikli stiesnené územné podmienky
  • navrhnúť oplotenie tak, aby svojim rozsahom, tvarom a použitým materiálom nenarúšalo charakter stavby na oplocovanom pozemku a v jeho okolí, nezasahovalo do akýchkoľvek dopravných rozhľadových polí a neohrozovalo všeobecnú bezpečnosť
  • vytvoriť na vlastnom pozemku min. 2 parkovacie stojiská
  • zabezpečiť na vlastnom pozemku podmienky pre zadržiavanie zrážkovej vody
  • umiestniť na vlastnom pozemku nádobu na ukladanie odpadu z domácnosti.
    Všeobecná hodnota nehnuteľností bola stanovená na základe znaleckého posudku č. 33/2017, vypracovaným znalkyňou z odboru stavebníctva Ing. Čopíkovou.

    Spôsob prevodu vlastníctva nehnuteľného majetku mesta Košice dobrovoľnou dražbou bol schválený uznesením Mestského zastupiteľstva v Košiciach č. 933 zo dňa 18.09.2017.

    Práva a záväzky viaznuce na predmete dražby:
    Na predmete dražby podľa LV č.15038 neviaznu žiadne ťarchy.

    Najnižšie podanie: 30 000
    Minimálne prihodenie, ktoré môže účastník dražby urobiť je 200 €.

    Dražobná zábezpeka: 3 000
    Spôsob zloženia zábezpeky:
    · bezhotovostným prevodom alebo vkladom na účet mesta Košice vedený v Prima banka Slovensko a.s. Žilina, regionálna pobočka Košice, IBAN: SK11 5600 0000 0004 4248 4014, VS 2115 alebo do notárskej úschovy
    · vo forme bankovej záruky.
    Dražobnú zábezpeku nie je možné zložiť platobnou kartou ani šekom.

    Účastník dražby je povinný preukázať zloženie dražobnej zábezpeky dražobníkovi pri zápise do zoznamu účastníkov dražby, pred jej otvorením, jedným z nasledovných dokladov:
    · výpis z vlastného účtu účastníka dražby
    · potvrdenka pokladničnej operácie banky
    · zápisnica o úschove u notára resp. potvrdenie notára o tom, že dražobná zábezpeka je zložená na účte notárskych úschov
    · originál resp. overená kópia listiny preukazujúcej vydanie bankovej záruky
    (prevodný príkaz sa nepovažuje za doklad preukazujúci zloženie dražobnej zábezpeky).

    Spôsob vrátenia dražobnej zábezpeky:
    Dražobná zábezpeka sa vydražiteľovi započítava do ceny dosiahnutej vydražením. Účastníkovi dražby, ktorý predmet dražby nevydražil sa zložená zábezpeka vráti bez zbytočného odkladu (najneskôr do 10 dní) po skončení dražby bezhotovostným prevodom na účet účastníka dražby (číslo účtu a výšku zloženej zábezpeky účastník dražby oznámi písomne na tlačive, ktoré odovzdá pri zápise do zoznamu účastníka dražby) alebo zabezpečí jej vydanie z notárskej úschovy. V prípade listiny preukazujúcej vydanie bankovej záruky predloženej účastníkom dražby, ktorý predmet dražby nevydražil, táto bude vrátená bez zbytočného odkladu.

    Spôsob úhrady ceny dosiahnutej vydražením:
    Vydražiteľ je povinný po skončení dražby uhradiť cenu dosiahnutú vydražením do 15 dní od skončenia dražby bezhotovostným prevodom alebo vkladom na účet dražobníka vedený v Prima banka Slovensko a.s. Žilina, IBAN: SK72 5600 0000 0004 4248 2043. Dražobná zábezpeka sa vydražiteľovi započítava do ceny dosiahnutej vydražením.

    Dátum a čas obhliadky predmetu dražby: 30.11.2017 a 5.12.2017 o 10.00 hod.

    Podmienky odovzdania predmetu dražby:
    Ak vydražiteľ zaplatí cenu dosiahnutú vydražením v stanovenej lehote, prechádza na neho vlastnícke právo dňom udelenia príklepu. Po nadobudnutí vlastníckeho práva k predmetu dražby bude predmet dražby vydražiteľovi odovzdaný na základe predloženia osvedčeného odpisu notárskej zápisnice a doloženia totožnosti vydražiteľa bez zbytočných prieťahov. V prípade prechodu vlastníckeho práva voči tretím osobám dražobník oznámi tento prechod tretím osobám bez zbytočných prieťahov.
    Všetky náklady spojené s odovzdaním a prevzatím predmetu dražby nesie vydražiteľ.

    Priebeh dražby bude osvedčovať notárskou zápisnicou JUDr. Daniela Kováčová, Notársky úrad, Hlavná 58, Košice.

    Účastníkom dražby je osoba prítomná na dražbe, ktorá sa dostavila s cieľom urobiť podanie, spĺňa podmienky ustanovené cit. zákonom o dobrovoľných dražbách a je spôsobilá na právne úkony.

    Účastník dražby je povinný na vyzvanie dražobníka pred otvorením dražby:
    · Preukázať svoju totožnosť, prípadne oprávnenie konať za účastníka dražby
    · Dať sa zapísať do zoznamu účastníkov dražby a prevziať dražobné číslo
    · Doložiť doklad o zložení dražobnej zábezpeky
    · Doložiť čestné vyhlásenie, že nie je osobou vylúčenou z dražby podľa § 5 z

    Prílohy

    1. RTF 21,46 KB príloha č. 1 Čestné vyhlásenie účastníka dražby
    2. RTF 34,81 KB príloha č. 2 Vrátenie zábezpeky