Prejsť na obsah

Mesto opäť ožije módou- Košice Fashion Week 2017

Od 7. do 12. novembra 2017 Košice opäť ožijú módou. Najúspešnejší slovenský projekt s medzinárodným presahom zameraný na módny priemysel – Košice Fashion Week (KFW) – vstupuje do štvrtého ročníku a opäť prinesie návštevníkom Kasární / Kluturparku jedinečné módne zážitky. Tohtoročný program je obohatený o niekoľko noviniek: KFW 2017 prvýkrát hostí unikátny medzinárodný start-up pre mladé talenty módneho priemyslu European Fashion Accelerator a v rámci prehliadkového programu KFW prináša prestížne zahraničné značky.

V programe sú bohato zastúpené známe zahraničné mená: prvý večer zaháji exkluzívna Opening party obľúbeného reťazca MANGO a diváci sa môžu tešit na deň zahraničných značiek ako Versace, Valentino, Victoria Beckham, Isabel Marant a ďalších z výberu Alizé – domu módy. Dlhoročné skú- senosti, aktuálnosť, štýl – aj to sú slová, ktoré vystihujú prácu a filozofiu Alizé. Prehliadku módnych kúskov týchto svetoznámych značiek nikde inde na Slovensku nenájdete!
Aktuálnu kolekciu predstaví i BCBG MAXAZRIA, značka dostala názov podľa parížskeho slengu "Bon Chic Bon Genre" v preklade „Dobrý štýl, dobrý postoj" a stelesňuje skutočnú kombináciu európ- skej prepracovanosti a amerického ducha.
Obchodné centrum AUPARK pre návštevníkov pripravilo výber značiek Tommy Hilfiger a Sugarbird.

KFW tradične predstaví nové kolekcie renomovaných slovenských návrháriek Jitka Klett uve- die kolekciu LAPOESIA v industriálnych interiéroch garáží Kulturparku. Košické návrhárky Zuzana Haková, Ida Sándor a Jana Polak návštevníkov prevedú módnymi tren- dami jeseň – zima 2017/18.
Kolekciu Slavianka Jaroslavy Wurll Kocanovej doplnia unikátne šperky Zuzany Zliechovcovej a Dajana Rodriquez predstaví najnovšie kabelky z jej dielne.
KFW taktiež podporuje mladé dizajnérske talenty. V programe dostali priestor návrhári a študenti umeleckých škôl z Košíc SOŠ Gemerská a Škola úžitkového výtvarníctva a študenti ateliérov odev- ného dizajnu z VŠVU Bratislavy, UJEP z Ústí nad Labem a ZCU Plzeň. A najmladší módni tvorcovia sa uvedú na Fashion Kidlab.

Súčasťou sprievodného programu bude POP-UP store umiestnený v Kasárňach / Kulturparku s vy- branými dizajnovými kúskami značiek napr. BCBG MAXAZRIA, či návrháriek zastúpených na KFW i mimo program. Návštevníci sa možu tešiť na špeciálny ZOOT corner s odborným poradenstvom stylistky a na súťaž o vstupenky.

Košice Fashion Week podporuje i EUROPEAN FASHION ACCELERATOR – jedinečný mezdiná- rodný start-up pre mladé talenty zameraný na kreatívny priemysel v Strednej Európe s mottom: „Lets CREATE our future" a koná sa vďaka podpore Višegrádského fondu. Hlavným cieľom projektu je vytvorenie lepších podmienok pre absolventov umeleckých oborov z cen- trálnej Európy na získanie potrebných znalostí a praktických skúseností vedúcich k úspešnému pre- chodu zo študijného prostredia do reálneho biznisového sveta. Koncept je zameraný na profesionálnu prezentáciu, vzdelávanie v ďalších oblastiach potrebných k podnikaniu v móde, efektívny networking a marketing, pretože len prepojenie znalostí a schopností je kĺúčom k úspechu. Medzinárodná komisia zložená z odborníkov na módu a design vybrala dvoch návrhárov z každého štátu Višegrádskej štvorky a svoje kolekcie predstavia verejnosti.
Vybrané návrhárky zo Slovenska sú Silvia Zrebná a Petra Kováscová, za Poľsko uspeli Piotr Popiolek a Sandra Stachura, za Českú republiku Tereza Havránková a Denisa Dovalová. Maďarsko zastúpia Zita Merényi a Mária Glaser. Medzinárodným hosťom je úspešná ukrajinská módna značka PODOLYAN s osobnou účasťou hlav- ného designéra Vladymyra Podolyana. Vladymyr vytvára každú sezónu nové strihy a formy, kombi- nuje textúry a jednoduché farby a svoju aktuálnu kolekciu predstaví práve i v Košiciach.

Program EFA, obsahujúci módne prehliadky, work shopy, panelové diskusie a prednášky, sa koná od07. do 09. novembra v košických Kasárňach Kulturparku a je bezplatný, voľne prístupný verejnosti s nutnou registráciou na https://www.eventbrite.com/o/european-fashion-accelerator-15252409695.
Partneri European Fashion Accelerator:
Partneri European Fashion Accelerator: Višegrádský fond, Košice Fashion Week, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Ústí nad Labem, Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, Krakowskie Szko- ly Artystyczne Krakov, Moholy-Nagy University of art and design Budapešť. Naším partnerom ďakujeme za podporou a Mestu Košice za pohostinnosť a patronát.

Executive Director Komerční banky, a.s., zástupca hlavného partnera projektu, pani Katarína Kurucová k podpore projektu uvádza: „Je úžasné sledovať kreativitu a zmysel pre krásu týchto mladých dizajnérov – umelcov. Sme banka s francúzskymi koreňmi a Francúzsko má k móde odveký vrúcny vzťah. Kombinácia svetového fashion konceptu a metropoly východného Slovenska je "trés chic"."

Slová primátora mesta Košice, Richarda Rašiho: „Košice Fashon Week je podujatie, ktoré sa v našom meste výborne etablovalo a obohatilo jeho kultúrno-spoločenský život. Metropola východu počas jeho konania naplno pulzuje módou, kreativitou a inšpiráciou. Nesmierne ma teší, že prináša bohatý program, zaujímavé diskusie, prezentácie a dielne. Zaujímavosťou Košice Fashion Week-u je to unikátne spájanie tradície s inovatívnymi postupmi. Práve na tomto podujatí sa vzájomne prelína tvorba renomovaných návrhárov s tvorbou nastupujúcej generácie, ktorá je plná talentu a nápadov. Verím, že Košičania všetkých vekových kategórií si prídu na svoje a opäť raz vytvoria skvelú atmosféru, akou je naše mesto povestné."

„Štvrtý ročník módnej udalosti roku Košice Fashion Week prinesie na Východné Slovensko opäť atmosféru módnej metropoly. Je úžasné vidieť, aký obrovský divácky ohlas projekt v Košiciach má. V predchádzajúcom roku sme presiahli návštevnosť 10.000 hostí a sme veľmi pyšní na to, ako úspech projektu ide ruka v ruke s úspechom módnych návrhárov. Tohtoročným hosťom Kosice Fashion Week je medzinárodný fashion start-up, ktorý je ideálny pre všetkých milovníkov módy a profesionálov z oboru, ktorí sa chcú stretnúť so zaujímavými hosťami a účastniť sa workshopu a prednášok na aktuálne témy. Priestory K13 sú na akcie tohoto typu ideálne a som veľmi vďačná za podporu mesta Košice, pretože bez nich by takýto úžasný projekt ako KFW nikdy nevznikol." hovorí riaditeľka KFW Karolína Bosáková.

Zdroj: Košice Fashion Week