Prejsť na obsah

ZŠ Staničná 13, Košice

Vzdelávacia aktivita žiakov v projekte Erasmus+
4. - 12.11. 2017

V dňoch 4. - 12.11.2017 hostila Základná škola Staničná 13 učiteľov a žiakov partnerských škôl z Francúzska, Poľska, Španielska a Talianska. Podujatie pod záštitou riaditeľky školy PaedDr. Evy Pillárovej bolo súčasťou európskeho projektu školských partnerstiev financovaných Európskou Úniou.

Cieľom medzinárodného projektu je modernizovať zapojené školy vzájomným porovnávaním vzdelávacích systémov a zavádzať v nich inovácie. Spoločným cieľom je tiež navrhnúť model ideálnej školy, ktorá bude odrážať súčasné potreby mladých Európanov. Každá z partnerských škôl je raz počas dvojročného obdobia hostiteľskou inštitúciou. Naša škola sa tak stala v poradí štvrtou, ktorá pozvala zahraničných partnerov spoznať svoj školský systém a byť inšpiráciou k modernizácii ostatných škôl tým, čo na nej oceňujú jej učitelia a žiaci.
Podujatie otvorila slávnostným príhovorom riaditeľka školy PaedDr. Eva Pillárová, ktorá privítala prítomných na pôde hostiteľskej školy, vyzdvihla jej priority, úspechy a význam zapojenia školy do medzinárodného projektu a jeho pozitívny dopad na školu.

Spoznávanie školy začalo hneď v prvý deň dôkladnou prehliadkou všetkých častí, počas ktorej im slovenskí rovesníci ukázali takmer každé zákutie svojej školy a svoj výklad obohatili nejednou zaujímavosťou. Počas prehliadky si mali možnosť zahraniční hostia vyskúšať niekoľko zaujímavých pokusov, ktoré pre žiakov školy pripravili vyučujúce prírodovedných predmetov v rámci Týždňa vedy a techniky.

Žiaci aj učitelia sa v dopoludňajších hodinách zúčastňovali vyučovacieho procesu, popoludní boli pre nich pripravené rôzne aktivity - zážitkové potulky mestom spojené s hľadaním pokladu, tvorivé dielne, florbalový turnaj, či spoločný večierok žiakov, rodičov i učiteľov.
V sobotu spoznali aj čo-to z našej minulosti počas návštevy Prešovského kraja. Na celodenný výlet do Bardejova a Bardejovských kúpeľov so zastávkou v drevenom kostolíku v Hervartove budú naši hostia určite dlho spomínať. A to nielen preto, že počasie v polovici novembra bolo viac ako priaznivé, ale aj preto, že každá jedna zo zastávok dýchala minulosťou nášho národa a bola kultúrnym obohatením celého výletu.

Slávnostným ukončením celého týždňa bolo oficiálne prijatie zahraničnej delegácie starostom mestskej časti Juh, JUDr. Jaroslavom Hlinkom. Pán starosta sa prihovoril účastníkom medzinárodnej delegácie, ocenil medzinárodnú spoluprácu školy v rámci Európskej Únie a poďakoval riaditeľke školy, PaedDr. Eve Pillárovej za organizačné zabezpečenie celého podujatia a podporu nadnárodných aktivít.
Naši hostia odchádzali plní nezabudnuteľných zážitkov, nových nápadov, vďační za slovenskú pohostinnosť a spoločne strávený čas so svojimi hostiteľmi.

Mgr. Darina Lopatníková