Prejsť na obsah

Mesto Košice praje všetkým Rozprávkové Vianoce 2017

Centrum Košíc sa aj tento rok premení na rozprávkovú vianočnú krajinu plnú vôní, chutí, svetiel a hlavne dobrej nálady. Mesto Košice pripravilo pestrý a bohatý program, ktorý prinesie celým rodinám veľa zábavy a niekoľko prekvapení. Tak poďte s nami opäť zavítať do rozprávky.

Jedným z nezameniteľných symbolov Vianoc je aj ozdobený a vysvietený vianočný strom. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov, kedy tradičný symbol najkrajších sviatkov roka pochádzali väčšinou z lesov v okolí Kojšova, tohoročný je priamo z metropoly východu. Nádherná jedľa biela, ktorá má 19 metrov a 36 rokov vyrástla pri križovatke Kostolianskej cesty a Cesty pod Hradovou. Po dokúpení časti výzdoby v minulom roku bude na strome 2 000 metrov svetelnej reťaze s takmer 13 000 LED svetielkami, z nich cca štvrtina s FLASH jemným blikajúcim efektom. 

Vianočná výzdoba bude skrášľovať Hlavnú ulicu od 5.12. 2017 do 6.1. 2018. Celkový vzhľad ulice s množstvom nových prvkov osvetlenia dotvára vianočný strom a nový drevený vyrezávaný Betlehem (pozor – nový je iba domček, figurky nie), doplnený divadelným predstavením s nadrozmernými bábkami o najznámejšom biblickom príbehu o narodení Ježiška.

Dolná brána bude dozdobená prvkami mobilnej mestskej zelene a novými svetelnými motívmi. Ozdobíme ďalšie 4 stromy po oboch stranách parku za erbom mesta 20 svetelnými, 50 cm veľkými guľami, na mieste kde bol minulého roku veľký anjel tento rok nainštalujeme obrovskú svetelnú 3D Zlatú Košickú vianočnú guľu vysokú takmer 5,5 metra. 

Ďalšou zónou bude námestie pri Urbanovej veži. Okolo zvona osadíme veľkoplošný adventný veniec. V parku v hrajúcej fontáne bude nainštalovaná obľúbená aplikácia svetelných rybičiek a rozsvietené budú i ozdobené stromy. K fontánke pri Michalskej kaplnke nainštalujeme ďalší nový symbol Vianoc – Jeleniu rodinku vysokú približne 1,5 – 2 metre. V strede toho istého parku ostanú naďalej dve veľké Košické vianočné hviezdy (3 metrová a 5 metrová). Košické preto, lebo ich dizajn bol vytvorený iba pre naše mesto a nikde inde sa v tejto podobe nepoužívajú. Ich dizajn tvoria aj všetky visiace a svietiace vločky na Hlavnej.

V parku so „zverokruhovou" fontánou aj tento rok nájdeme dve veľké hviezdicové brány o rozmere 5 x 5,2 metra. 

Vianočné trhy

Vianočné trhy sú neoddeliteľnou a dôležitou súčasťou Košických Rozprávkových Vianoc. Prebiehať budú v termíne od 05.12.2017 do 23.12.2017 s možnosťou predaja aj medzi sviatkami a aj po nich až do 06.01.2018 pričom skúšobná prevádzka bude od 04.12.2017. Celkovo 48 stánkov bude rozmiestnených v priestore od Immaculaty smerom na severnú stranu k OD Tesco. Vo vyváženom počte budú zastúpené suveníry a občerstvenie tak, aby bol zachovaný najmä tradičný charakter trhov. Prvýkrát majú predajcovia stánky s predajnými plochami za také výhodné základné ceny (počet vyhovujúcich predajcov dosiahol optimálny počet práve na základe sprísnených pravidiel), že predpokladáme celkovo viditeľne skvalitnenú ponuku jedál a pitia za oveľa prijateľnejšie ceny než tomu bolo v minulých rokoch.

Charitatívne podujatia

Predaj primátorského punču tvorí významnú časť charitatívnych aktivít v rámci Košických Vianoc. Predaj bude realizovaný od 5.12. – 23.12.2017 denne v čase od 16.00 hodiny do 20.00 hodiny. Výber dodávateľa je realizovaný v súlade s platnou legislatívou - uplatnenie výnimky podľa smernice 2/2016 o verejnom obstarávaní v podmienkach mesta Košice: článok VII., ods. 7, písm. b/ bod 12, 16 a 18. Tento rok bude celý výťažok z jeho predaja prerozdelený medzi tieto organizácie:

1. OZ Maják nádeje, ktorá pomáha rodinám v sociálnej núdzi.

2. Slovenský zväz telesne postihnutých, Krajské centrum Košice. Ich cieľom je pomáhať ľuďom s telesným postihnutím pri riešení ich sociálnych, ekonomických, spoločenských potrieb a záujmov. ´

3. Evanjelická špeciálna materská škola pre deti s mentálnym, fyzickým alebo kombinovaným hendikepom.

4. SENIORKA n. o., ktorá zabezpečuje opatrovateľskú skužbu – pomáha klientom pri riešení nepriaznivej sociálnej situácie z dôvodu zhoršeného zdravotného stavu, alebo dovŕšenia dôchodkového veku.

Podarí sa nám spoločne prekonať minuloročný výťažok vo výške 28 401,84 €? 

Vianočný program

Slávnostné otvorenie Košických Rozprávkových Vianoc je v roku 2017 naplánované tradične na 5. decembra o 17.00 hod.Tešiť sa môžete na neodmysliteľný príchod Mikuláša, Snehulienky, Anjela i Čerta, rozsvietenie vianočnej výzdoby na Hlavnej ulici, osvetlenia vianočného stromu a vystúpenie spevákov, tanečných skupín. Nebude chýbať, tak ako po iné roky, ani Top hosť. Tým tohtoročným bude slovenská hudobná legenda VAŠO PATEJDL naživo so skupinou v zložení Juraj BURIAN, Marcel BUNTAJ, Martin GAŠPAR a Andrea ZIMÁNYIOVÁ, ktorá naživo zaspieva aj úvodnú vianočnú skladbu celého programu. Vystúpi tanečná skupina DIAMANT, tanečný súbor SZUŠ VIVA Košice, SVETLUŠKA a ďalší. 

Vianočné programy na Hlavnej ulici na pódiu pri Immaculate

V nasledujúcich 18 dňoch po otváracom programe sa bude mesto Košice prezentovať čo najviac vlastnými programami, alebo spoločnými z dielne partnerských agentúr a spoločností. Dramaturgicky budú dopĺňané o zaujímavé koncerty, predstavenia a umelecké pásma mestských častí, umeleckých škôl, Centra voľného času a ďalších kultúrnych inštitúcií. Košické Rozprávkové Vianoce 2017 ponúknu Košičanom: koncerty víťaza Košického Zlatého pokladu Martina BREČKA, skupiny KING SHAOLIN, AFTER CROW, GIPSY KINGS REVIVAL, PESIMISTA, BON JOVI REVIVAL, známej Doroty DORIS TÓTHOVEJ a ARPIHO FARKAŠA so skupinou, zoskupení SILVAYOVCI, LOS MASSAKEROS, TRAJA Z RAJA a mnohí ďalší. 

Kulinárskym programom tradične prispeje reštaurácia PRIMI a VISIT KOŠICE , ktorý navarí obľúbenú „ANJELSKÚ KAPUSTNICU". Spestrením programov bude určite aj Mikulášsky beh, obľúbený Ujo Ľubo s UsmieVankou, obľúbená zimná verzia vysokoškolského festivalu UNIFEST, tanečné vystúpenia WHO´S THAT KIDS, OUTBREAK a mnohých ďalších.

Záverečný Košický koncert na Hlavnej ulici 23. decembra tentoraz ponúkne vianočnú show na ľudovú humoristickú nôtu. Na pódiu zaznejú známe originálne skladby i najznámejšie vianočné skladby v podaní populárnej hudobnej skupiny ŠCAMBA.

Výnimočným bude ROZPRÁVKOVO - vybudovanie z roka na rok obľúbenejšej rozprávkovej krajiny v štýle tradičných našich i zahraničných rozprávok v parku za hlavným pódiom. Rodiny s deťmi sa budú môcť zapojiť do hier, súťaží a kreatívnej tvorivosti so známymi rozprávkovými postavičkami vždy v piatok a sobotu.

Adventné programy, ktoré pred časom pribudli na pódiu pri Dolnej bráne budú mať aj tento rok duchovný rozmer. Adventná nedeľa má pevne stanovený programový čas od 16.00 h do 18.00 h. Jeden adventný program sa v tomto roku začne ešte pred otvorením samotných Košických rozprávkových Vianoc, pretože prvá adventná nedeľa je v tomto roku 3. decembra

Denne v dopoludňajších a popoludňajších hodinách bude znieť reprodukovaná hudba cez mestský rozhlas v centre mesta tak, aby nerušila živé programy na jednotlivých pódiách. 

Vianočný program v Historickej radnici s atraktívnymi hosťami sme v tomto roku pripravili na 17.12.2017 o 18.00 hodine a pozvanie doň prijali Beáta DUBASOVÁ, hudobná skupina AYA, operný sólista Igor KUCER, Tanečný súbor a Detský zbor Opery Štátneho divadla v Košiciach. Po druhýkrát bude mať koncert ešte väčší charitatívny rozmer než doposiaľ. Vstupenky budú k dispozícii záujemcom s dobrovoľným príspevkom od 3 €. Vyzbierané peniaze budú súčasťou zbierky