Prejsť na obsah

Košičania majú prvé podzemné kontajnerovisko

V rámci pilotného projektu modernizácie existujúcich stojísk bolo 27. novembra 2017 odovzdané do užívania prvé podzemné kontajnerovisko na Oštepovej ulici v Mestskej časti Košice-Juh. Namiesto klasických kontajnerových hniezd v tejto lokalite vybudovala spoločnosť KOSIT na svoje náklady tri päťkubíkové podzemné kontajnery na tuhý komunálny odpad, plast/kov a papier, ktoré nahradili pätnásť 1100-litrových nádob na odpad. Podzemné kontajnery by mali zamedziť vytváraniu čiernych skládok, zmenšujú možnosť vyberať obsah kontajnerov a ich výhodou je aj celková kapacita.

„Zriadenie nového podzemného kontajneroviska na Južnej triede prispelo ku skvalitneniu životného prostredia, zvýšil sa estetický vzhľad okolia bytových domov a obmedzí sa prístup ku odpadu neprispôsobivým osobám, ktoré vo veľkej miere majú podiel na znečisťovaní verejných priestranstiev., že v spolupráci s mestom Košice sa podarí získať dostatočné finančné zdroje na výstavbu týchto moderných kontajnerovísk aj v ďalších vhodných lokalitách
", vyslovil svoje presvedčenie starosta MČ Košice –JUH JUDr. Jaroslav Hlinka.

„Aj keď v Košiciach je záujem o osadenie moderných nadzemných kontajnerovísk na kľúč ako napr. v Parku J. Psotku či výstavbu polopodzemných a podzemných kontajnerov, veľakrát tomu bránia technické a priestorové dôvody. Najčastejšie neumožnia ich realizáciu husté inžinierske siete. Pri hľadaní vhodnej lokality sme aj tu narážali na nevôľu niektorých bývajúcich, ktorým prekážalo zabratie zelene, väčší pohyb ľudí, viac koncentrovaného odpadu na jednom mieste, zabratie parkovacích miest a podobne", vysvetľuje situáciu pri vzniku a prevádzke takého zberného miesta na odpad Ing. Marián Christenko, generálny riaditeľ KOSIT a.s.

„Takmer každé riešenie má svoje pre a proti. Pilotne vyskúšame využívanie prvého podzemného kontajneroviska v Košiciach a podľa prevládajúcich reakcií občanov zvážime možnosti aplikácie tohto riešenia v ďalších častiach mesta. Naším cieľom je využiť prednosti tejto alternatívy odkladania odpadu a využiť ju tam, kde to bude vhodné, efektívne a komfortné pre obyvateľov mesta," hovorí primátor mesta Košice MUDr. Richard Raši, PhD., MPH.

Inštalácia podzemných kontajnerov vychádza podľa náročnosti stavby až na 30 000 €. „Okrem Južanov o podzemné kontajneroviská prejavili záujem aj ďalšie košické mestské časti, ak bude doriešené financovanie na jar 2018 by tak mohlo pribudnúť možno aj 5 nových podzemných hniezd", povedal riaditeľ pre investície KOSIT a.s. Ing. Ladislav Pešta.

Mesto Košice a zberová spoločnosť KOSIT, sú jednými z najvýznamnejších partnerov OZV NATUR-PACK. Preto vnímame pozitívne ich snahu o odskúšanie rôznych systémov zberu komunálneho odpadu. Správne nastavenie zberu a triedenia komunálnych odpadov má zásadný vplyv na jeho výslednú úroveň" povedal Michal Sebíň, riaditeľ OZV NATUR-PACK.

Okrem budovania moderných kontajnerových státí KOSIT investuje aj do výmeny nádob na odpad.

Priemerný vek mestských smetných košov sa pohybuje okolo štyroch rokov. Aj preto raz ročne v meste prebieha previerka stojísk smetných košov. Na jej základe KOSIT pridá alebo odoberie nádoby na jednotlivé typy odpadu. KOSIT vymieňa koše na tuhý komunálny aj triedený odpad vtedy ak sú poškodené, alebo vyhoreté. Od mája 2017 sa pracovníci čistoty pustili aj do komplexnejšej výmeny, a to v Mestskej časti Staré mesto. Doteraz bolo vymenených spolu 477 kusov nádob z celkového množstva cca 1 165 ks 1 100L nádob.

Budeme postupne vymieňať kontajnery aj v iných košických mestských častiach. Celkovo máme v pláne vymeniť do 500 nádob v celkovej hodnote do 90 000,-€", zakončil Michal Hrabovský, riaditeľ Divízie služieb KOSIT a.s..