Prejsť na obsah

Zo živých vianočných stromčekov bude v Košiciach kompost

Prvá zmienka o prvom ozdobenom a vysvietenom vianočnom stromčeku sa objavila bezmála pred 450 rokmi. Živé stromčeky v mnohých domácnostiach nahradili časom umelé.Ako uviedol riaditeľ mestskej príspevkovej organizácie Róbert Trtík, objem zhodnotených živých vianočných stromčekov za posledné štyri roky narástol len o štvrtinu. V roku 2016 to bolo 31,93 t.

Čo je však ekologickejšie stromček umelý, alebo ten živý? Správa mestskej zelene Košice aj tento rok ponúkala vianočné stromčeky v kontajneroch, ktoré sa dali prenajať. „ Ich výhodou je , že neskončia v odpad, ale vrátia sa do svojho prirodzeného prostredia. Tento rok bolo v ponuke 100 kusov a všetky sme prenajali. Záujem o ne majú na 90 % domácnosti", doplnil Trtík.

Väčšina vianočných stromčekov po sviatkoch končí na Slovensku nevyužitá na skládkach, alebo v spaľovniach na komunálny odpad. Kompostáreň mesta Košice v Záhrade Bernátovce však tento biologicky rozložiteľný odpad zhodnocuje. Stromčeky sa po prijatí dočisťujú od prípadných zostatkov vianočných ozdôb, sú podrvené drvičom a pridajú sa do kompostu. 

KOSIT ako zberová spoločnosť začne ich tohtoročný zber realizovať po 8.1.2018. „Obyvatelia Košíc môžu vykladať vianočne stromčeky, ktoré by mali byť odzdobené na kontajneroviská, alebo na miesta, ktoré určia jednotlivé mestské časti a prijímať ich budú aj naše zberné dvory" , spresnil riaditeľ Divízie služieb KOSIT a.s. Michal Hrabovský.

Umelé stromčeky, ktoré už doslúžili môžu obyvatelia rovnako vykladať na kontajneroviská prípadne minimalizovať ich objem a vytriediť do žltej nádoby na plasty a drobné kovy. Materiál vhodný na recykláciu KOSIT dotriedi na triediacej linke a ostatný odpad energeticky zhodnotí.



Zdroj: KOSIT