Prejsť na obsah

Na Tr. SNP už podbíjajú koľajnice, kladú ekologické rohože, uzavrú prejazd Ružínska - Laborecká

Štefan Bálint, riaditeľ košického závodu Eurovia SK, ktorá modernizuje košické električkové trate, informoval na dnešnom kontrolnom dni viceprimátora mesta Martina Petruška, že na Triede SNP už podbíjajú koľajnice, na trať ukladajú špeciálne ekologické rohože z recyklovaných materiálov, ale aj to, že v stredu (7. 2. 2018) ráno po dopravnej špičke, uzavrú pre osobnú dopravu križovatku Ružínska – Tr. SNP – Laborecká.

Podbíjačka už naplno pracuje v úseku od Ipeľskej ulice po Popradskú, koľajnice bude podbíjať aj cez víkend. Všetky križovatky na Triede SNP sú pre motorové vozidlá prejazdné, len na uvedenej pri budove Magistrátu mesta Košice nemajú ešte stavbári položené električkové koľajnice, a práve preto ju musia uzavrieť. Uviedli, že ak im počasie bude priať, ukončia tieto práce v polovici februára.

„Koľajnice len na tejto jedinej „malej" križovatke neboli uložené preto, lebo sme chceli predovšetkým uľahčiť osobnej doprave na Triede SNP, aby tam motoristi mali v rámci daných možností čo najmenšie dopravné obmedzenia. Minulý rok sme mali cieľ, urobiť a sfunkčniť na „Terase" najmä všetky hlavné križovatky, čo sa aj stalo. Robíme teraz naozaj všetko preto, aby sme Triedu SNP pre motorové vozidlá sprejazdnili celú v plnom profile čo najskôr," skonštatoval Š. Bálint.

Dopravný inžinier Pavel Titl poukázal aj na ďalší dôvod prečo len na tomto jedinom úseku trate nemohli byť doteraz uložené koľajnice.

„V tejto križovatke sa totiž priamo na prejazde technologicky spájajú dve ucelené časti stavby, jedna tam končí, druhá začína, a spájajú sa tam nielen koľajnice, ale i všetky inžinierske siete," zdôraznil.

Krátko sa ešte vyjadril aj k uzavretiu (v sobotu 3. 2. 2018) časti Štúrovej ulice, od Toryskej po Moldavskú cestu, o ktorej informovalo Mesto Košice na svojej webovej stránke dňa 31. 1. 2018.

„Treba si uvedomiť, že ak by nedošlo k tejto uzávere komunikácie teraz, musela by sa uzavrieť spolu s kruhovým objazdom na Moldavskej ceste, ktorý takisto čaká modernizácia, a doprava v meste by bola oveľa komplikovanejšia."

Nielen v tejto súvislosti, ale aj v kontexte s chystaným uzavretím križovatky Ružínska – Trieda SNP – Laborecká, apeluje M. Petruško predovšetkým na vodičov motorových vozidiel.

„Chceme poprosiť všetkých vodičov aby boli tolerantní, trpezliví, avšak najmä opatrní, aby si všímali a rešpektovali nové dopravné značenia, ktoré budú rozmiestnené kvôli uzáverám komunikácií, " povedal viceprimátor.

Absolútnou novinkou v rámci stavby sú špeciálne ekologické absorbčné rohože, ktoré v týchto dňoch ukladajú stavbári medzi koľajnice.

„Košice sú prvým mestom na Slovensku, kde sú použité. Znižujú hluk a ešte aj absorbujú vodu. V zime táto ale nezamrzne, v lete sa bude odparovať. Navyše, rohože slovenskej výroby sú z recyklovaných materiálov, teda čisto ekologické," vysvetlil Š. Bálint.

Video si môžete pozrieť tu: https://youtu.be/Y7oeF4YUm8A