Prejsť na obsah

Križovatku „Ipeľská“ by chcela dokončiť Eurovia dnes, nebudú tam výrazné dopravné obmedzenia

Nielen táto, ale aj ďalšie dôležité informácie pre obyvateľov mesta, najmä „Terasy", odzneli na dnešnom (15. 3. 2018) kontrolnom dni na stavbe modernizácie košických električkových tratí. Za zhotoviteľa diela informoval o postupe prác viceprimátora mesta Košice Martina Petruška, riaditeľ košického závodu Eurovie SK, Štefan Bálint. Uviedol, že križovatku „Ipeľská" majú takmer hotovú, o niekoľko dní dokončia „zatrávňovanie" električkovej trate, finišujú aj na zastávkach MHD.

Bálint ohľadom aktuálneho stavu na križovatke pri „novej nemocnici" skonštatoval, že tam musia dokončiť frézovanie a obrusy komunikácie.

„Chcem v tejto súvislosti poďakovať Dopravnému podniku mesta Košice, lebo nám veľmi promptne vyšiel v ústrety zmenou dopravy v tomto úseku stavby, takže dnes vďaka tomu odfrézujeme celú križovatku, položíme živice, a popoludní už nebudú na križovatke takmer nijaké dopravné obmedzenia. Neskôr, aj keď ešte neviem v ktorý deň keďže opäť hlásia zhoršenie počasia, budeme musieť dokončiť jeden kratší úsek na odbočovacích pruhoch, ale to už nebude mať na dopravu žiadny vplyv," zdôraznil Bálint.

Triedu SNP už Eurovia otvorila pre dopravu v plnom profile s výnimkou jedného pracovného pásu, z dôvodu ukladania umelého trávnatého koberca na trať. Ukončenie zatrávňovania predpokladá zhotoviteľ diela na budúci týždeň, takisto aj dokončenie zastávok MHD pri križovatke „Ipeľská". Cestujúci mestskou hromadnou dopravou tam však stále môžu dovtedy naďalej využívať dočasne zriadené zastávky.

M. Petruško sa opýtal, ako to vyzerá s ukončením prác na všetkých križovatkách Triedy SNP. Podľa Š. Bálinta, okrem križovatky Trieda SNP – Ipeľská – Ondavská, ktorú by chceli urobiť dnes, ich čakajú už iba krátkodobé práce na križovatke Trieda SNP – Ružínska – Laborecká (pri budove magistrátu), na stavebne ukončenej križovatke Triedy SNP s Toryskou ulicou, maľovanie vodorovného dopravného značenia. V pondelok (19. 3. 2018) uzavrie Eurovia úsek od okružnej križovatky „Moldavská" po križovatku Idanská – Dunajská – Moldavská cesta. Nebude to mať ale žiadny vplyv na dopravu, stavbári totiž v danom úseku uzavrú len pás električkového koľajového telesa aby mohli vytrhať koľajnice, betónové panely, a následne začať práce na kábelovodoch. Pre motoristov sa však nič nemení, úsek bude naďalej prejazdný bez akýchkoľvek obmedzení tak, ako tomu bolo doteraz.

Viceprimátor ďakuje v súvislosti s križovatkou „Ipeľská" všetkým Košičanom, motoristom, ale i cestujúcej verejnosti, ktorá využíva na prepravu po meste prostriedky mestskej hromadnej dopravy.

„Všetkým veľmi pekne ďakujem predovšetkým za trpezlivosť, toleranciu a ohľaduplnosť s akými zvládali a zvládajú dočasný diskomfort súvisiaci s prácami nielen na križovatke, ale aj na priľahlých cestných komunikáciách. Dočasné nepohodlie, či už pre motoristov alebo chodcov bolo nevyhnutné, lebo križovatku sme chceli dokončiť a zmodernizovanú odovzdať do užívania pre obyvateľov mesta čo najskôr," uviedol M. Petruško.